Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκαλυπτήρια συμβάσεων για ΟΠΑΠ

Με τροπολογία δίνεται το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ να αξιώνει από τις διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών να χορηγούν ακόμα και "απόρρητες" πληροφορίες για ενημέρωση των υποψήφιων αγοραστών.

Αποκαλυπτήρια συμβάσεων για ΟΠΑΠ
Το σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οργανισμοί που αποκρατικοποιούνται θα διατίθεται στους υποψήφιους αγοραστές. Αυτό ορίζει τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη δεδομένου ότι υπήρξαν παράπονα από επενδυτές στην περίπτωση του ΟΠΑΠ ότι δεν έχουν όλα τα δεδομένα ώστε να καταθέσουν τις προσφορές τους. Θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day.gr

Για να αρθεί το πρόβλημα προωθείται με τροπολογία νομοθετική ρύθμιση η οποία άρει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις να κατηγορηθούν για παραβίαση κανόνων εμπιστευτικότητας.

Έτσι, η τροπολογία δίνει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τη δυνατότητα να αξιώνει από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των άλλων εταιρειών των οποίων είναι μέτοχος «όλες εν γένει τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, που αφορούν στο νομικό πρόσωπο και τη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών, αποκλειστικά και μόνον προς εξυπηρέτηση του νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου των εταιρειών, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης».

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει, σύμφωνα με την τροπολογία, το δικαίωμα της πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, είτε για τον εαυτό του, είτε για λογαριασμό των υποψηφίων επενδυτών - και οι κοινοποιούσες εταιρείες, είτε το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρούνται από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι επενδυτές υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά μόνο για τη διαμόρφωση επενδυτικής απόφασης, καθώς η κοινοποίησή τους σε τρίτα πρόσωπα απαγορεύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v