Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπρή: Όχι στην bad bank της Λαϊκής

Πλήττει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα το σπάσιμο της Λαϊκής τονίζει ο CEO της Τρ. Κύπρου. "Πρέπει να επανέλθουμε στο κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ", υποστηρίζει ο πρόεδρος Ανδ. Αρτέμης.

Κυπρή: Όχι στην bad bank της Λαϊκής
Την εκτίμησή του ότι οι βουλευτές της Κύπρου θα πρέπει να ξανασκεφτούν το θέμα του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ακόμη και σε μεγαλύτερο ποσοστό, εξέφρασε (ΑΝΤ1 Κύπρου) ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή.

Ο κ. Κυπρή υποστηρίζει πως το σπάσιμο της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα πλήττει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Αν γίνει αυτό που πάει να γίνει, τότε μιλούμε ότι αφορά όλες τις καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ. Και σήμερα είναι μια τράπεζα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη. Έχουμε εταιρίες λιανεμπορίου, ταμεία προνοίας, εκκλησιαστικά ταμεία. Αποταμιεύσεις δεσμεύονται για μήνες μέχρι να υπάρξει είσπραξη από τα προβληματικά δάνεια, χωρίς να ξέρουμε ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό είσπραξης».

Σε ερώτηση αν η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να υποστεί τις ίδιες συνέπειες με τη Λαϊκή, ο κ. Κυπρή απάντησε: «Δεν έχουμε καμιά επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση περί τούτου, όμως δεν έχει σημασία αν είναι η Α τράπεζα η Β τράπεζα. Έστω και μία τράπεζα μόνο να υποστεί αυτό το οποίο ανακοινώθηκε χθες, είναι καταστροφικό».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης δήλωσε πως στην τρέχουσα συγκυρία και για το συμφέρον μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και για την οικονομία συνολικότερα θα πρέπει να επανέλθουμε στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Αν δεν γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αρτέμη, κινδυνεύουν να χαθούν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και πολλά νοικοκυριά με την εκποίηση ακίνητης περιουσίας τους που είναι υποθηκευμένη στα τραπεζικά και στα συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου δήλωσε τα εξής:

«Η Τράπεζα Κύπρου παρακολουθεί με αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό μας σύστημα.

Απευθύνουμε δραματική έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλογιστεί τις ευθύνες που βαραίνουν όλους μας για το πού οδηγείται η κυπριακή οικονομία.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, πολίτες και πολιτικούς, και ιδιαίτερα από τα 56 μέλη του κοινοβουλίου ότι, από τη στιγμή που διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης του Eurogroup για επιβολή του όποιου τέλους επί των καταθέσεων πέραν των €100,000 απαιτείται, για την σωτηρία του τραπεζικού μας συστήματος.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού τομέα οδηγεί μέχρι και στην ολική απώλεια όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις €100,000 καθώς και στην άμεση εκποίηση των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αυτό σημαίνει το άμεσο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Σημαίνει την άμεση απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο. Η λύση αυτή θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή που δεν θα προκληθεί μόνο από την αυξημένη ανεργία, αλλά και από την απώλεια ακίνητης και άλλης περιουσίας χιλιάδων συμπολιτών μας, μέσω των εκποιήσεων.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι τυχόν επιστροφή στην κυπριακή Λίρα θα σημαίνει σημαντική απώλεια της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και υπερπληθωρισμού».


Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, ο οποίος σημείωσε πως οι προσπάθειες των βουλευτών θα πρέπει να αποσκοπούν σε μια καλύτερη επιλογή από την πρόταση του eurogroup που απερρίφθη. Η όποια επιλογή θα είναι αναμφίβολα οδυνηρή, ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρή και σε καμία περίπτωση καταστροφική.

Να σημειωθεί ότι σαφέστατες αποστάσεις από τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς έχει πάρει και η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v