Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Όσα πρέπει να ξέρετε για την αύξηση

Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς εκδίδει πλήθος δικαιωμάτων. Η δυνατότητα κάλυψης του συνόλου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και τα «κλειδωμένα» 570 εκατ. «Ατού» οι υψηλές συνέργειες και το μέγεθος. Το reverse split και η τιμή διάθεσης.

Πειραιώς: Όσα πρέπει να ξέρετε για την αύξηση

Με τον αέρα της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας και την προίκα των υψηλότερων συνεργειών ξεκινά το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας ανακοίνωσε χθες την τιμή διάθεσης και τους όρους της αύξησης.

Σε αντίθεση με την Alpha Bank και την Εθνική, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό της (7,3 δισ ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση η οποία εξηγεί και το γεγονός ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε εν μέρει από τον αριθμό των δικαιωμάτων που εκδίδονται.

Με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων για τα 6,93 δισ. ευρώ από τα 7,33 δισ. της αύξησης κεφαλαίου (δεν συνυπολογίζεται το τμήμα της αύξησης που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ και αφορά την απορρόφηση της ΑΤΕ και των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών).

Περιορισμός δικαιωμάτων αποφασίστηκε μόνο για τα 400 εκατ. ευρώ της ιδιωτικής τοποθέτησης η οποία θα καλυφθεί από την BCP στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την Πειραιώς για την πώληση της Millennium Bank.
Πρακτικά, στην περίπτωση της αύξησης της Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της αύξησης και δεν έχει προκαθορισμένο ποσό συμμετοχής όπως συμβαίνει με την Alpha και την ΕΤΕ (καλύπτει τουλάχιστον το 88% των ΑΜΚ).

Οι συμφωνίες για τα 570 εκατ. ευρώ

Η διαφορετική δομή στην αύξηση της Πειραιώς σε σχέση με αυτές της Alpha και της Εθνικής κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συμφωνίες που συνάφθηκαν με την BCP και τη Societe Generale αλλά και για να ικανοποιήσει την υψηλή ζήτηση από ιδιώτες για συμμετοχή στην αύξηση.

Η Πειραιώς, έχοντας ήδη κατ' αρχάς συμφωνήσει συνολική επένδυση ύψους 570 εκατ. ευρώ από την BCP (400 εκατ.) και τη SocGen (170 εκατ.), έχει ως πρώτο στόχο την επιπλέον άντληση τουλάχιστον 163 εκατ. ευρώ ώστε να αντλήσει τουλάχιστον 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες και επομένως να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω της ΑΜΚ και να μην χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

...και ο πήχης του 12% της ΑΜΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς ξεπερνά ήδη τον πήχη των 733 εκατ. ευρώ και κινείται πλέον για την εύρεση 880 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει το 12% της ΑΜΚ από ιδιώτες.

Θεωρητικά, όπως προαναφέρθηκε, η Πειραιώς έχει τη δυνατότητα, αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση, να καλύψει ως και το 100% της ΑΜΚ από ιδιώτες. Με δεδομένο όμως ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών τόσο μειώνονται τα warrants (9 warrants για κάθε 1 μετοχή αν οι ιδιώτες καλύψουν το 10%, 7,33 warrants ανά μετοχή αν καλύψουν το 12% και ούτω καθ' εξής), τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό κάλυψης της ΑΜΚ από ιδιώτες δεν έχει νόημα να ξεπεράσει το 13% - 14%, εκτός και αν πρόκειται για μια εντυπωσιακή κάλυψη.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η διοίκηση της Πειραιώς στη χθεσινή της ανακοίνωση σημειώνει με νόημα ότι ο στόχος κάλυψης των 733 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται «ακόμη και αν ο κάθε υφιστάμενος μέτοχος εγγραφεί για μία (1) νέα μετοχή για κάθε μία (1) υφιστάμενη μετοχή του μετά το reverse split».

Αν ένας παλαιός μέτοχος δεν συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και με τις 35,68 μετοχές ανά δικαίωμα, οι υπόλοιπες μετοχές δεν θα ασκηθούν από κάποιον τρίτο. Οι μετοχές που δεν θα ασκηθούν θα αποτελέσουν ουσιαστικά και τα warrants για τους παλαιούς μετόχους.

Πού κινείται η προσαρμοσμένη τιμή και το δικαίωμα

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς προχωρά σε reverse split με αναλογία 1 νέα για κάθε 10 παλαιές μετοχές και συνακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με κεφαλαιοποίηση €1,80 από το ειδικό αποθεματικό. Ταυτόχρονα όρισε ως τιμή έκδοσης των νέων μετοχών της αύξησης το 1,70 ευρώ (ή 0,170 ευρώ αν δεν είχε προηγηθεί το reverse split).

Συνεπώς, για κάθε μία (1) υφιστάμενη κοινή μετοχή μετά το reverse split ο μέτοχος θα έχει δικαίωμα εγγραφής για 35,68 νέες μετοχές στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Αν το δικαίωμα προτίμησης αποκοπτόταν με βάση το χθεσινό κλείσιμο και συνυπολογίζοντας το reverse split η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής θα διαμορφωνόταν στο 1,72 ευρώ, ενώ η θεωρητική τιμή του δικαιώματος θα ήταν στο 0,68 ευρώ. Ωστόσο αν ληφθεί υπόψη στην φόρμουλα που παρέχει το ΧΑ για τον υπολογισμό της τιμής και η συμμετοχή του ΤΧΣ με 1,1 δισ. ευρώ, τότε η τιμή του δικαιώματος διαμορφώνεται σε 0,79 ευρώ.

Με την αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 2,55 ευρώ και την τιμή της αύξησης στο 1,70 ευρώ ανά μετοχή το discount είναι ακριβώς στο 50%, ενώ παρόμοιο είναι το discount και στην Alpha Bank (46%) και στην Εθνική Τράπεζα στο 56%.

Το μεγάλο μέγεθος και οι υψηλές συνέργειες

Η Πειραιώς, μετά τις εξαγορές και απορροφήσεις είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά με μερίδιο 30% και ίδια κεφάλαια €1,3 δισ. στις 31/3/13, που διαμορφώνονται στα €9,7 δισ. (pro-forma) με την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της.

Οι συνέργειες από τη λειτουργική απορρόφηση έξι τραπεζών εκτιμάται επισήμως ότι θα ανέλθουν στα 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, νούμερο όμως που σύμφωνα με αναλυτές ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω και του μεγάλου εύρους θεωρητικά των οικονομιών κλίμακας που μπορεί να επέλθουν.

Χαμηλός δείκτης price to tangible book value

Σύμφωνα με στοιχεία της παρουσίασης της Πειραιώς για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η ενσώματη αξία των κεφαλαίων (tangible book value) πριν από την αύξηση των αθροιστικά 8,4 δισ. ευρώ είναι 400 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την αύξηση η αξία προσδιορίζεται σε 8,8 δισ. ευρώ. Βάσει της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α., η αξία της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα είναι 8,7 δισ. ευρώ, άρα ο δείκτης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία θα είναι μικρότερος της μονάδας, και για την ακρίβεια στη 0,98 φορά.

 

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v