Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλητήριο στην Εμπορική Leasing

Άνοιξε από τις 17 Φεβρουαρίου το data room. Πότε υποβάλλονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Ενδιαφέρον από ηχηρά ονόματα. Τα κριτήρια της short list για την τελική φάση. Τα μεγέθη της εταιρείας και τα κεφάλαια που έχει βάλει η Credit Agricole.

Πωλητήριο στην Εμπορική Leasing

Τη διαδικασία πώλησης της πρώην Εμπορικής Leasing και νυν Credit Agricole Leasing Hellas Α.Ε. ανοίγει η Credit Agricole κάνοντας ένα ακόμη βήμα αποεπένδυσης από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο γαλλικός όμιλος αποφάσισε μέσω της θυγατρικής του Credit Agricole Leasing, η οποία ελέγχει από τις αρχές του 2010 το 100% της Εμπορικής Leasing, να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση της τελευταίας.

Ήδη η Deloitte Γαλλίας, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, απέστειλε πρόσκληση σε περίπου 80 εταιρείες real estate, κατασκευών, leasing καθώς και σε private equity και distress funds που παρακολουθούν την Ελλάδα.

Το data room για τους ενδιαφερόμενους άνοιξε στις 17 Φεβρουαρίου και οι μη δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν στις 13 Μαρτίου. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις 7 Μαρτίου, δόθηκε όμως παράταση λόγω του μεγέθους της εταιρείας και του πλούτου των διαθέσιμων στοιχείων στο data room.

Μετά την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών θα καταρτισθεί short list και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δικαίωμα να διενεργήσουν due diligence και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 2 Μαΐου.

Αρχικό ενδιαφέρον για την Εμπορική Leasing επιδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των μεγάλων ξένων funds που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα (York Capital, Baupost, Fairfax), όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο real estate (Dolphin), κατασκευαστικές καθώς και ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι όπως η Deutsche Bank, μέσω συνδεόμενων εταιρειών.

Δεν είναι βέβαιο αν θα συμμετάσχουν σε δεύτερη φάση σε σχήματα και οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ καθώς, παρά το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον των ίδιων ή των βασικών τους μετόχων, ο νόμος δεν επιτρέπει να λαμβάνουν προμήθειες για τη διαχείριση ακινήτων τρίτων. Αν δεν συμμετάσχουν τελικώς οι ΑΕΕΑΠ, τον ρόλο της διαχείρισης θα τον αναλάβουν εγχώριες επιχειρήσεις real estate και εταιρείες leasing.

Παρά το ισχυρό ενδιαφέρον και τις ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις που έχει σχηματίσει η Εμπορική Leasing υπό τον έλεγχο της Credit Agricole, παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για το αν οι Γάλλοι αποφασίσουν τελικώς να πουλήσουν.

Οι ίδιοι θυμίζουν ότι η Credit Agricole είχε καλές προσφορές και στο παρελθόν για την Εμπορική Leasing, τις οποίες αρχικά συζήτησε, αλλά εν συνεχεία απέρριψε, ενώ στην περίπτωση της Credicom υπαναχώρησε παρότι είχε συμφωνήσει την πώλησή της.

Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού και αυτό δείχνει πιθανώς ότι οι Γάλλοι είναι περισσότερο αποφασισμένοι τώρα να πουλήσουν την Εμπορική Leasing, εφόσον υπάρξουν αξιόπιστες και ανταγωνιστικές προσφορές.

Τα μεγέθη της Εμπορικής Leasing

Στο τέλος του 2012 το σύνολο του ενεργητικού της Credit Agricole Leasing Hellas A.E. ανερχόταν σε 467,7 εκατ. ευρώ, έναντι 567,7 εκατ. στο τέλος του 2011, χάρη στη μείωση των απαιτήσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις αλλά και στη μείωση των διαθεσίμων.

Το υπόλοιπο του λογαριασμού χρηματοδοτικών μισθώσεων στις 31/12/2012 ανερχόταν σε 444,45 εκατ. ευρώ και αναλογούσε στο 95,03% του συνολικού ενεργητικού της εταιρείας.

Η καθαρή της θέση, την ίδια ημερομηνία, διαμορφωνόταν στα 63,1 εκατ. ευρώ έναντι 11,4 εκατ. το 2011, ως αποτέλεσμα των δύο ανακεφαλαιοποιήσεων που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του 2012.

Μετά και την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου 2012 η Credit Agricole Leasing Hellas εμφάνιζε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,01%, ο οποίος υπερέβαινε το όριο που θέτει η ρυθμιστική αρχή.

Στις 31/12/2012 η εταιρεία είχε ομολογιακά και λοιπά τραπεζικά δάνεια ύψους 387 εκατ. ευρώ ,ενώ έκλεισε τη χρήση με ζημίες 24,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42,2 εκατ. το 2011.

Τα έσοδα από τόκους και χρηματοδοτικές μισθώσεις το 2012 ανήλθαν σε 16,3 εκατ. ευρώ έναντι 23,7 εκατ. το 2011, σημειώνοντας μείωση 31,2%, ενώ τα έξοδα από τόκους το 2012 ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες από απομείωση απαιτήσεων στη χρήση του 2012 ανήλθαν σε 3,84 εκατ. ευρώ έναντι 26,6 εκατ. το 2011, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψαν τα λειτουργικά έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v