Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΟΠΑΙΑ: Kλασματική απόσταξη των μετόχων μειοψηφίας

Τα «χρυσά ΤΡΟΠΑΙΑ» στο reverse split κέρδισε η ομώνυμη εισηγμένη εταιρεία (πρώην ΣΑΝΥΟ). Μιλάμε για την... κλασματική απόσταξη των μικρομετόχων, ή αλλιώς για το πώς οι βασικοί μέτοχοι ωθούν τους μικρότερους στα αποδυτήρια!

ΤΡΟΠΑΙΑ: Kλασματική απόσταξη των μετόχων μειοψηφίας

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο Euro2day.gr ότι ο καλύτερος τρόπος ορισμένων εισηγμένων που θέλουν να αποφύγουν οποιονδήποτε έλεγχο από τις χρηματιστηριακές αρχές είναι να δουν τη μετοχή τους να τίθεται εκτός διαπραγμάτευσης. Από εκεί και μετά όλο το πεδίο είναι ελεύθερο και... τα σκυλιά δεμένα.

Μετά τη γενικόλογη αυτή αναφορά, ας πάμε στην περίπτωση της εταιρείας Τρόπαια (γνωστότερη κατά το παρελθόν ως ΣΑΝΥΟ).

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός όμιλος που πρωταγωνίστησε την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας (μπαράζ εξαγορών και μεγάλη αύξηση κεφαλαίου), είδε στη συνέχεια τις θυγατρικές του που αποκτήθηκαν με «χρυσάφι» άλλες φορές να βάζουν λουκέτο (π.χ. Courva, ασφαλιστική εταιρεία Διεθνής Ένωση) και άλλες φορές να χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας τους. Λίγες ήταν οι θετικές εξαιρέσεις (π.χ. Κυριακίδης Μάρμαρα, Nortec).

Αργότερα, ξεκίνησε μια προσπάθεια αντεπίθεσης, με συμμάζεμα του παρελθόντος και επέκταση στα εμπορικά κέντρα (Avenue) και στη ναυτιλία, αλλά εκεί που το πράγμα έδειχνε να γυρίζει ήρθε η οικονομική κρίση...

Και μέχρις εδώ η ιστορία είναι γνωστή και από άλλες εισηγμένες: έξοδος από το ταμπλό, διαπραγματεύσεις με τράπεζες για αναχρηματοδότηση, κινήσεις για αύξηση εργασιών και άλλα σχετικά.

Άλλωστε, δεν είναι η μόνη περίπτωση εταιρείας όπου οι μετοχές της τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης, ούτε είναι η μόνη που διατρέχει σημαντικό κίνδυνο. Το θέμα όμως που προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα είναι η τακτική του βασικού μετόχου να πετάξει έξω από την εταιρεία όλους σχεδόν τους μετόχους μειοψηφίας!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Τρόπαια το καλοκαίρι του 2013 είχε γύρω στα 51 εκατ. μετοχές. Όμως, κατά τη γενική συνέλευση της 13ης Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε reverse split με σχέση 100 προς 1! Συγκεκριμένα, οι 100 παλαιές μετοχές μετατράπηκαν σε 1 και έτσι από τα 51 εκατ. μετοχές πέσαμε στις 510.840! Ειδικότερα, η ονομαστική αξία της μετοχής εκτινάχθηκε από το 1 στα 100 ευρώ, για να επιστρέψει αμέσως στο 1 ευρώ λόγω του σχηματισμού «ειδικού αποθεματικού».

Το «κούρεμα» όμως του αριθμού των τίτλων δεν σταμάτησε εδώ. Λίγους μήνες αργότερα (γενική συνέλευση της 14ης Φεβρουαρίου 2014) αποφασίστηκε και νέο reverse split και πάλι με αναλογία 100 προς 1! Έτσι, τα 51,5 εκατ. μετοχές του καλοκαιριού, που έγιναν 510.840 τεμάχια το φθινόπωρο, αποφασίστηκε να γίνουν 5.108 μετοχές τον χειμώνα!

Ειδικότερα, η ονομαστική αξία του 1 ευρώ εκτινάχθηκε στα 100 ευρώ, κι επέστρεψε αμέσως στα 70 ευρώ, λόγω «σχηματισμού ειδικού αποθεματικού»...

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ακολουθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες (27 Ιουνίου) η τακτική γενική συνέλευση, στα πλαίσια της οποίας θα τεθεί από τη διοίκηση και ζήτημα για νέο reverse split!

Αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων είναι η συντριπτική πλειονότητα των μετόχων μειοψηφίας να κινδυνεύει να βρεθεί με λιγότερο από 1 μετοχή (με κλασματικά δικαιώματα δηλαδή), παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν διέθετε πολλές δεκάδες χιλιάδες τίτλους... Και παρά το γεγονός ότι είχε επενδύσει στην εταιρεία ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της.

Και για τη ρύθμιση των κλασματικών δικαιωμάτων θα αποφασίσει η διοίκηση. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να δοθεί σε μετόχους που κατείχαν δεκάδες χιλιάδες μετοχές και είχαν ξοδέψει μια ολάκερη περιουσία ένα... μπουρμπουάρ για να αποχωρήσουν από την επιχείρηση, πουλώντας υποχρεωτικά το... κλασματικό τους υπόλοιπο.

Χωρίς να ρωτηθούν αν θα ήθελαν να παραμείνουν σε αυτήν και να την ενισχύσουν κεφαλαιακά, συμμετέχοντας π.χ. σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυριστεί πως η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου είναι υποχρεωτική διαδικασία από τον νόμο για εταιρείες που θέλουν να συμμορφωθούν στο νομικό πλαίσιο, ωστόσο η Τρόπαια δείχνει με τη στάση της «βασιλικότερη του βασιλέως».

Θα μπορούσε να διαμορφώσει την ονομαστική αξία στα 30 ευρωλεπτά περιορίζοντας σε πολύ μικρότερο βαθμό τη μείωση του αριθμού των μετοχών και όχι να διαθέτει τίτλο με ονομαστική αξία 70 ευρώ, που ούτε οι ισχυρότερες εταιρείες της χώρας (και του πλανήτη ολόκληρου) δεν έχουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v