Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα ταυτότητα της ΓΕΚ

Στο real estate, στην ενέργεια και στις συμμετοχές θα δραστηριοποιείται η ΓΕΚ, μετά την απόσχιση του κατασκευαστικού της κλάδου και την απορρόφηση του από την Τέρνα και στη συνέχεια την απορρόφηση της Ερμής, ενώ σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό, για το 2002 αναμένεται αύξηση τζίρου 48,9% και κερδών 9%.

Η νέα ταυτότητα της ΓΕΚ
Στους τομείς του real estate, της ενέργειας και των συμμετοχών σε θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρίες θα δραστηριοποιείται η ΓΕΚ, μετά την απόσχιση του κατασκευαστικού της κλάδου και απορρόφηση του από την Τέρνα - η οποία θα απορροφήσει επίσης τις εταιρίες Ηνίοχος, Εργοδυναμική, Ψυκτική και Δομική Ανάπτυξη, αποκτώντας κατά αυτόν τον τρόπο το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο 7ης τάξης – και στη συνέχεια της συγχώνευσης με απορρόφηση της Ερμής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχετικό πληροφοριακό σημείωμα η ΓΕΚ θα δραστηριοποιείται στο real estate άμεσα μέσω της Ερμής και έμμεσα μέσω της συμμετοχής της στην Κέκροψ (η οποία ανέρχεται σε 18,88%, ενώ από 21,455% κατέχουν η Intrapar και η Enfield Properties), στις κατασκευές μέσω της συμμετοχής της στην Τέρνα και στον κλάδο της ενέργειας μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία επιπλέον θα δραστηριοποιείται και στον κατασκευαστικό τομέα, κατατασσόμενη στη νέα Στ’ τάξη.

Επιπλέον, η ΓΕΚ προβλέπεται να δηµιουργήσει Εταιρία Παραχωρήσεων (η οποία θα συµµετέχει σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λειτουργία και διαχείριση παραχωρήσεων). Οι παραχωρήσεις αποτελούν στρατηγικό τοµέα ανάπτυξης για τον όµιλο, προσφέροντας σταθερή και µακροχρόνια πηγή εσόδων, µέσω της κατασκευής λειτουργίας και εκµετάλλευσης των παραχωρήσεων, απόκτηση νέας τεχνογνωσίας και δηµιουργία υπεραξιών.

Στο μετοχικό σχήμα της ΓΕΚ, όπως αυτό εμφανίστηκε στην έκτακτη γ.σ της 18 Ιουλίου – η οποία ενέκρινε την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου – βασικός μέτοχος είναι ο Γ. Περιστέρης με 15,72%. Με 12,8% συμμετέχει ο Ν. Καμπάς, με 3,07% το Α/Κ Ιnteramerican Ολυμπιονίκης, με 5,6% η Μ. Καμπά, με 5,04% η Τράπεζα Πειραιώς, με 3,45% ο Σ. Οικονόμου, με 3,13% ο Δ. Αντωνάκος, με 2,53% το Alpha Μετοχικό Εσωτερικού, με 2,39% ο Κ. Βαβαλέτσκος, με 2,25% ο Ε. Βραίλας, ενώ το free float της εταιρίας ανέρχεται στο 44,01%.

Για το 2002, το σύνολο του κύκλου εργασιών (όμιλος και από κοινοπραξίες) αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης 48,91%, καθώς προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 298,78 εκατ. ευρώ, από 200,635 εκατ. ευρώ το 2001, ενώ αύξηση της τάξης του 9,02% αναμένεται να παρουσιάσουν τα κέρδη προ φόρων, τα οποία προβλέπεται να φτάσουν τα 45,965 εκατ. ευρώ, από 42,159 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την Τέρνα, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών και συγκεκριμένα σε πάσης φύσεως ιδιωτικά και δημόσια έργα, είτε αυτοτελώς, είτε συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Τέρνα στις 31 Μαρτίου 2002 ανέρχονταν σε 174,991 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 10,272 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε δημόσια αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

Μετά το πέρας των συγχωνεύσεων και σύμφωνα με τα επιμέρους ανεκτέλεστα υπόλοιπα των Ηνίοχος, Εργοδυναμική, Ψυκτική και Δομική Ανάπτυξη - βάσει στοιχείων της 31/02/02 - το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας θα ανέλθει σε 540,645 εκατ. ευρώ.

Βασικός μέτοχος της Τέρνα μετά το πέρας της συγχώνευσης παραμένει η ΓΕΚ με ποσοστό 68,11%, ενώ το μετοχικό σχήμα της εταιρίας πλαισιώνεται από την εταιρία ΓΕΚΕ με 3,13%, τον Α. Μπενόπουλο με 4% και τον Μ. Παράβαλο με 3,6%. Το free float της εταιρίας ανέρχεται σε 21,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v