Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Αμύνεται σθεναρά στη συγκυρία

Στους ρυθμούς του α΄ τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν τα οικονομικά μεγέθη της Μουζάκης και στο εξάμηνο. Η εταιρία δεν προχωρά σε διατύπωση προβλέψεων για τα μεγέθη του 2007 θεωρώντας ότι παράγοντες όπως οι ισοτιμίες αλλά και η πώληση ακινήτου θα ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα των μεγεθών.

Μουζάκης: Αμύνεται σθεναρά στη συγκυρία
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν τα οικονομικά μεγέθη της Μουζάκης και στο εξάμηνο του έτους. Υπό τις παρούσες συνθήκες η διοίκηση της εταιρίας αποφεύγει να διατυπώσει προβλέψεις για το κλείσιμο της οικονομικής χρήσης, καθώς εκτιμάται ότι υφίστανται παράγοντες που προσδοκάται να αλλάξουν τη σημερινή εικόνα των μεγεθών της.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν να κάνουν με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, την εσωτερική αγορά που δείχνει να κερδίζει έδαφος και την πώληση του ακινήτου της εταιρίας στον Κηφισό. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρώτο εκτιμάται ότι δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες για το σύνολο του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ για τις βαμβακουργίες θεωρείται ”θανάσιμο πλήγμα”.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές, καθώς η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος μειώνει και το ύψος των πωλήσεων στο εξωτερικό. Η Μουζάκης εξαιτίας αυτής της εξέλιξης βλέπει τις εξαγωγές της να περιορίζονται και για φέτος εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% - 46% του συνολικού τζίρου της.

Αντίθετα, κερδισμένη εμφανίζεται η εσωτερική αγορά, με νέες παραγγελίες που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες επανακάμπτουν εντός συνόρων από τις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου είχαν ”μεταναστεύσει” λόγω φθηνότερου κόστους. Το αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα φανεί πολύ καλύτερα από το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει στη διαφοροποίηση φέτος της σχέσης εξαγωγών και εσωτερικής αγοράς για τη Μουζάκης.

Ο τρίτος παράγοντας που πιθανόν να επηρεάσει θετικά τα μεγέθη της εισηγμένης κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση αναμένεται να είναι η εκποίηση του ακινήτου της επί της Κηφισού 60.

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της εταιρίας, οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές συνεχίζονται χωρίς να μπορεί σε αυτήν τη φάση να τεθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις από το φθινόπωρο.

Στο πρώτο τρίμηνο η Μουζάκης είδε τα μεγέθη της να συρρικνώνονται, με τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 28,7% και τα κέρδη μετά από φόρους να σημειώνουν πτώση κατά 35,1%. Η τάση αυτή φαίνεται να διατηρείται και στο εξάμηνο του έτους.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ύφεση στον κλάδο, επιδεινούμενη και από τη γενικότερη καταναλωτική ύφεση, η διοίκηση της Μουζάκης διατηρεί τις τιμές της σε χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη η οποία επηρεάζει άμεσα την κερδοφορία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v