Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοδευτική:Τριπλή ΑΜΚ, έκπτωση 50% και ερωτήματα

Με στόχους τη βελτίωση της ρευστότητάς της, την επανάκτηση του ποσοστού της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου που ρευστοποίησε με δικαίωμα επαναγοράς αλλά και τη διεύρυνση του αντικειμένου των εργασιών της, το Δ.Σ. της Προοδευτικής θα προτείνει σε επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της τριπλή αύξηση κεφαλαίου.

Προοδευτική:Τριπλή ΑΜΚ, έκπτωση 50% και ερωτήματα
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Με στόχους τη βελτίωση της ρευστότητάς της, την επανάκτηση του ποσοστού της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου που ρευστοποίησε με δικαίωμα επαναγοράς αλλά και τη διεύρυνση του αντικειμένου των εργασιών της, το Δ.Σ. της Προοδευτικής θα προτείνει σε επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της τριπλή αύξηση κεφαλαίου.

Το πρώτο τμήμα της έκδοσης θα γίνει με το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και θα αφορά στην έκδοση 22.119.250 νέων μετοχών (1ν/1π) προς 0,60 ευρώ, όταν η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στο 1,20 ευρώ.

Το δεύτερο τμήμα της έκδοσης αφορά σε τρίτους επενδυτές, οι οποίοι θα εισφέρουν μετρητά ή είδος. Το ύψος της αύξησης του κεφαλαίου κυμαίνεται μεταξύ 5 και 30 εκατ. ευρώ και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι και πάλι 0,60 ευρώ.

Τέλος, θα επιχειρηθεί οι πιστωτές της εταιρίας να κεφαλαιοποιήσουν απαιτήσεις τους προς την εισηγμένη έως 5 εκατ. ευρώ, αποκτώντας και αυτοί νέες μετοχές προς 0,60 ευρώ.

Απαντήσεις στη γενική συνέλευση

Για σημαντικά όμως θέματα που χρειάζονται απαντήσεις, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν το πολύ έως την επικείμενη γενική συνέλευση.

Για παράδειγμα, οι βασικότεροι μέτοχοι (μέλη της οικογένειας Κούτλα)τότε θα δηλώσουν αν και κατά πόσο θα συμμετάσχουν στο κομάτι της αύξησης κεφαλαίου που τους αφορά.

Επίσης, το θέμα των στρατηγικών εταίρων φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά.

Αν και πληροφορίες μας φέρουν την εισηγμένη να βρίσκεται πολύ κοντά με επιχειρηματία από άλλο κλάδο με στόχο την εισφορά σε είδος, το μεγάλο εύρος της αύξησης κεφαλαίου από στρατηγικούς εταίρους (από 5 έως 30 εκατ. ευρώ) καθώς και η δήλωση της εισηγμένης ότι ”σε περίπτωση που δεν καλυφθεί πλήρως το ποσό της συμμετοχής των στρατηγικών επενδυτών, το Δ.Σ. θα αναζητήσει νέους” δείχνουν ότι απομένουν ακόμη αρκετά πράγματα προς διευθέτηση.

Ανάλογες εκκρεμότητες φαίνεται να υπάρχουν και ως προς το θέμα της αύξησης κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων, καθώς η διοίκηση της Προοδευτικής επισημαίνει ότι ”σε περίπτωση που δεν καλυφθεί πλήρως, τότε το Δ.Σ. θα αναζητήσει νέους πιστωτές που προτίθενται να συμμετάσχουν”.

Μετοχικές ισορροπίες

Ένα ακόμη ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι μετοχικές ισορροπίες ύστερα από όλο αυτό το εγχείρημα. Συγκεκριμένα, με την οικογένεια Κούτλα να ελέγχει σαφώς κάτω από το 50% της εταιρίας (γύρω στο 30% - 35%), οι μεγάλες εκδόσεις που σχεδιάζονται πιθανόν να συρρικνώσουν σημαντικά το ποσοστό των σημερινών βασικότερων μετόχων της Προοδευτικής.

Ευνοεί το θετικό κλίμα

Μέσω της τριπλής αυτής αύξησης κεφαλαίου, η διοίκηση της Προοδευτικής προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει προκειμένου να διατηρήσει αλώβητο το ποσοστό της στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αλλά και να διευρύνει σε κάποιο βαθμό και τους τομείς δραστηριότητάς της.

Όσο διατηρείται το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους και όσο περισσότερο απέχει η τρέχουσα τιμή της μετοχής από τα 60 ευρωλεπτά (τιμή διάθεσης των νέων μετοχών) τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει το τριπλό εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου.

Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, οι προμηθευτές και οι στρατηγικοί επενδυτές θα αποκτήσουν τις νέες μετοχές με έκπτωση 50%!

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των έργων, η διοίκηση της εισηγμένης ευνοείται από τον θόρυβο που δημιουργείται γύρω από την επιστολή διαμαρτυρίας που η ίδια απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδοκώντας -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- μάλλον όχι στην επανάληψη των έργων, αλλά στη λήψη κάποιων ικανοποιητικών υπεργολαβιών από τις κοινοπραξίες που τα ανέλαβαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v