Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη

Σε συμφωνία μέσω της οποίας θα περάσουν τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος σε κοινή εταιρεία με τη Σκλαβενίτης κατέληξαν οι δύο όμιλοι. Χρηματοδότηση από Σκλαβενίτη στο σχήμα. Οι πρώτες αντιδράσεις στην αγορά. Πώς αποτιμούν το ντιλ οι δύο οικογένειες.

Μεγάλη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη

Ενα σημαντικό ντιλ στο λιανεμπόριο ανακοινώθηκε προ ολίγου. Οι όμιλοι Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν τα 33 υπερκαταστήματα της πρώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα θα χρηματοδοτηθεί από την πλευρά Σκλαβενίτη.

Σύμφωνα δε με τον όμιλο Μαρινόπουλος, «η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρίας στην ανάπτυξη». 

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τη συμφωνία. Προμηθευτές με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr ανέφεραν ότι το ντιλ μεταξύ των δύο πλευρών θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα εξομαλύνει την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, στελέχη του ανταγωνισμού ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων αποκτά νέο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι η Σκλαβενίτης, μέσω της νέας κοινής εταιρείας που δημιουργεί με τον όμιλο Μαρινόπουλος, ενισχύει την παρουσία της σε όλη την Ελλάδα, κάτι που επιχείρησε να κάνει την περασμένη χρονιά μέσω συμφωνίας με τη Βερόπουλος, η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε.

Υπενθυμίζεται ότι η εστιασμένη στην Αττική μέχρι και πριν από λίγους μήνες αλυσίδα Σκλαβενίτης ολοκλήρωσε δύο εξαγορές. Συγκεκριμένα προχώρησε στην εξαγορά του 60% της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, που κατείχε ο Βερόπουλος, καταβάλλοντας τίμημα 22 εκατ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή, ο Σκλαβενίτης επέκτεινε την παρουσία του στην αγορά της Κρήτης, με στρατηγικό εταίρο την οικογένεια του Μηνά Χαλκιαδάκη. Παράλληλα προχώρησε στην απόκτηση του δικτύου των 12 καταστημάτων της Makro Cash & Carry, έναντι ποσού 65 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των δύο ομίλων

Ο Όμιλος Σκλαβενίτης και ο Όμιλος Μαρινόπουλος προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρία θα διαχειρίζεται καταρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος Μαρινόπουλος θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο Όμιλος Σκλαβενίτης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη δήλωσαν σχετικά:

«Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος

«Στρατηγική κίνηση που εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εταιρίας για την επιστροφή του Ομίλου στην ανάπτυξη αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος Μαρινόπουλος. 

Οπως τονίζει, «το δίκτυο των 33 hypermarkets που ανέπτυξε η Μαρινόπουλος σε στρατηγικά σημεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα περάσει στον έλεγχο της κοινής εταιρίας που ιδρύεται με έναν από τους πλέον έμπειρους και υγιείς παίκτες του λιανεμπορίου.

Πρακτικά, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρίας στην ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως εναρμονισμένη με το όραμα της Μαρινόπουλος να χαίρει της εμπιστοσύνης των καταναλωτών της και να τους προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και επιλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή εταιρία θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάπτυξης δημιουργικών και καινοτόμων concepts στην αγορά της λιανικής και είναι ξεκάθαρο ότι θα επιφέρει ορατά οφέλη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας, αλλά και για τους καταναλωτές που για περισσότερα από 50 χρόνια εμπιστεύονται τα καταστήματα Μαρινόπουλος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν της συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας.

Στο σημείο αυτό η Μαρινόπουλος οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον Γ. Βογιατζάκη, ο οποίος μετά πολυετή συνεργασία με την επιχείρηση, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Η συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική και η συνεισφορά του πολύτιμη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v