«Κρυμμένες υπεραξίες» για την Grivalia

Πώς αξιολογεί η διοίκηση της εισηγμένης το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και πώς βλέπει να εξελίσσεται στο μέλλον η εγχώρια αγορά ποιοτικών εμπορικών ακινήτων. Ποιες επενδύσεις εξετάζει.

«Κρυμμένες υπεραξίες» για την Grivalia

«Υπάρχει μια κρυμμένη υπεραξία στην εταιρεία, που δεν φαίνεται λόγω των τρεχουσών συνθηκών», δήλωσε ο πρόεδρος της Grivalia κ. Νικόλαος Μπέρτσος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, ο κ. Μπέρτσος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

α) Στο χαμηλό κόστος αποτίμησης ανά τετραγωνικό μέτρο (ποιοτικών) ακινήτων που διαθέτει η εταιρεία.

β) Στο discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι της Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού (NAV) της.

γ) Στα αυξημένα ενοίκια που έχει ήδη συμφωνήσει να εισπράττει η εταιρεία από τα εμπορικά της ακίνητα σε περίπτωση που ανακάμψει η οικονομία και ειδικότερα αν αυξηθούν πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο οι πωλήσεις των μισθωτών της.

Η διοίκηση της Grivalia θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των αποτιμήσεων των ποιοτικών ελληνικών ακινήτων σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα καμφθεί η αβεβαιότητα, αναφέροντας μάλιστα πως τα εγχώρια yields (αποδόσεις ενοικίου) κυμαίνονται μεταξύ του 8% και του 9%, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες στην Ευρώπη των οριακών ή και αρνητικών επιτοκίων υπολογίζονται μεταξύ του 4% και του 5%.

«Νομίζω ότι έχουμε πιάσει το κάτω μέρος του κύκλου, ωστόσο το ελληνικό real estate θέλει τον χρόνο του για να ανακάμψει. Πρόκειται για μια κυκλική δραστηριότητα που ο κύκλος της διαρκεί αρκετά χρόνια», υποστήριξε ο κ. Μπέρτσος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Χρυσικός αναφέρθηκε σε στοιχεία του χαρτοφυλακίου και του ισολογισμού της Grivalia, όπως το χαμηλό μέσο κόστος κτήσης των ακινήτων της, το πολύ υψηλό ποσοστό ενοικίασης (95,4%), ο ιδιαίτερα περιορισμένος δανεισμός (6% του ενεργητικού) και οι μακρινές του λήξεις, τα υψηλά διαθέσιμα, η διαφοροποίηση και η αξιοπιστία των πιστωτών, τα μακρόχρονα συμβόλαια ενοικίου και μάλιστα σε χαμηλές τιμές για τους μισθωτές και η ποιότητα των ακινήτων.

«Το απόθεμα των ποιοτικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει μειωθεί. Και αυτό όχι μόνο γιατί σταμάτησαν οι νέες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, αλλά και γιατί αρκετοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα συντηρήσουν, γεγονός που τα απαξιώνει», σημείωσε ο κ. Χρυσικός.

Η διοίκηση, τέλος, της εισηγμένης εταιρείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε:

• Ήδη εξετάζονται επενδύσεις στον χώρο των ξενοδοχείων, με τη συμμετοχή της Grivalia στο συγκεκριμένο σχήμα να υπολογίζεται γύρω στο 25%. Έτσι, από τη μια πλευρά η εισηγμένη θα τοποθετήσει σε αυτή την επενδυτική κατηγορία μόνο 25 εκατ. ευρώ (περιορισμένος κίνδυνος) και από την άλλη, θα έχει ευκαιρίες υπεραπόδοσης επί της υπεραξίας που ενδεχομένως προκύψει.

• Δεν ήταν η Lamda Development η μόνη περίπτωση επιχείρησης με την οποία συζήτησε πιθανή συνεργασία. Τέτοιες επαφές γίνονται σε συχνή βάση.

• Η διοίκηση θεωρεί πως μπορεί να προκύψει ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων μέσα από τη διαδικασία της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, πλην όμως δεν είναι πολλά τα ποιοτικά ακίνητα που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία.

• Σε αντίθεση με την πολύ χαμηλή συμμετοχή Ελλήνων ιδιωτών και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τη μετοχή από ξένα χαρτοφυλάκια. «Δεν έχουμε τοποθετήσεις από ελληνικά δημόσια Ταμεία, αλλά έχουμε από ξένα. Εμείς έχουμε προσφέρει κατά τα τελευταία χρόνια υψηλές μερισματικές αποδόσεις, χωρίς να έχουμε εκπλήξει αρνητικά κανέναν», ανέφερε ο κ. Μπέρτσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v