Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία από Ι. Γεωργάνα

Σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων και άντληση κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις ομολόγων προσβλέπει η διοίκηση της ΕΧΑΕ. Σε επαναληπτική ΓΣ θα ψηφιστεί η επιστροφή κεφαλαίου. Τι δήλωσαν οι κ.κ. Γεωργάνας και Λαζαρίδης.

ΕΧΑΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία από Ι. Γεωργάνα

«Η πορεία του ΧΑ είναι πάντα συνδεδεμένη με αυτή της οικονομίας. Οι τελευταίες εξελίξεις (θετική αξιολόγηση από τους πιστωτές) θα δικαιολογούσαν να κινηθούμε προς τα εμπρός με σημαντική ταχύτητα» ανέφερε κατά τη χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΧΑΕ ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Ιάκωβος Γεωργάνας συμπληρώνοντας σε άλλη χρονική στιγμή: «Ελπίζω ότι σταδιακά θα δούμε αποκλιμάκωση των επιτοκίων προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια μέσω εταιρικών ομολόγων, εξέλιξη που θα βοηθήσει και τη δραστηριότητα της ΕΧΑΕ».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧAΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε μια ευρεία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων:

Το μέρισμα του 0,1 ευρώ ανά μετοχή που ψηφίστηκε χθες (0,1026 μετά την αφαίρεση των ιδίων μετοχών) συν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή (θα ψηφιστεί σε επόμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση, καθώς χθες δεν υπήρχε η ελάχιστη εκ του νόμου απαιτούμενη απαρτία των 2/3) οδηγούν στη διανομή ποσού που υπερβαίνει την κερδοφορία του 2015 και πρόκειται για μια κίνηση ικανοποίησης των μετόχων.

Το πρόγραμμα της αγοράς ιδίων μετοχών θα συνεχιστεί. Μέχρι σήμερα οι ίδιες μετοχές αποτελούν το 2,53% του συνόλου με μέσο κόστος κτήσης τα 4,90 ευρώ (τίμημα χαμηλότερο σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή του τίτλου που χθες έκλεισε στα 5,45 ευρώ).

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που βρέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΧAΕ μετά την μετατροπή ομολογιακού δανείου της Τραπέζης «θα πουληθούν την κατάλληλη στιγμή».

Ο δείκτης κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 18,4%, πολύ πιο κάτω από το 69,6% της Ευρώπης και μεγαλύτερος μόνο σε σχέση με τρία χρηματιστήρια (Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας) που όμως δεν έχουν ιδιαίτερα διεθνοποιημένο χαρακτήρα.

• Από το 2012 έως και το 2015 μέσω του ΧΑ αντλήθηκε το πολύ μεγάλο ποσό των 52,2 δισ. ευρώ (κυρίως από τις τράπεζες), ποσό όμως που υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

• Η ψήφιση του σχεδίου νόμου που έχει υποβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα εταιρικά ομόλογα θα μπορούσε να συμβάλλει στην άντληση κεφαλαίων μέσω του ΧΑ, ενώ η σχετική εμπειρία από την Ισπανία είναι ενδιαφέρουσα.

Μέσα στο 2016 εντείνεται η τάση συγκέντρωσης της ρευστότητας της αγοράς στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (το 96,5% στους τίτλους του FTSE-25 έναντι 95,8% το 2015) και μάλιστα το 65,1% του πρώτου ποσοστού προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη επιρροή των δεικτών από τις τράπεζες.

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων ανέφερε στη γενική συνέλευση μια δέσμη τριών αιτημάτων, η πρώτη εκ των οποίων αφορά την δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης (Β' πυλώνας). Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΧΑΕ στέκεται αρωγός στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v