Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Πώληση ακινήτου - Η ”επόμενη μέρα”

Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός, ταμείο γύρω στα 12-15 εκατ. ευρώ και σχέδια για προσφορά νέων προϊόντων - Πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα ετήσια οφέλη - Δεν υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή κεφαλαίου. Ο λόγος για την εισηγμένη Μουζάκης” μετά την πώληση του ακινήτου.

Μουζάκης: Πώληση ακινήτου - Η ”επόμενη μέρα”
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός, ταμείο γύρω στα 12-15 εκατ. ευρώ και σχέδια για προσφορά νέων προϊόντων - Πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα ετήσια οφέλη - Δεν υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή κεφαλαίου.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, ισχυρότερος όσο ποτέ καθίσταται ο όμιλος Μουζάκη, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον ευρύτερο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας.

Άλλωστε, εδώ και αρκετά χρόνια η διοίκηση του ομίλου είχε ουσιαστικά περάσει στα ”ιστορικά στελέχη του”, τα οποία και συνεχίζουν σήμερα το έργο τους, κατέχοντας μάλιστα και ποσοστό μετοχών της εισηγμένης.

Το πρώτο μέλημα της διοίκησης της Μουζάκης μετά την πώληση του ενός εκ των ακινήτων της έναντι 37 εκατ. ευρώ (20 εκατ. περίπου τα λογιστικά κέρδη με ισόποση ενίσχυση της καθαρής θέσης) είναι η σταδιακή εξόφληση του συνόλου των τραπεζικών της υποχρεώσεων και η μείωση του υπολοίπου της προς ορισμένους προμηθευτές.

Υπολογίζεται ότι με τον τραπεζικό δανεισμό να είναι πλήρως εξοφλημένος και με κάποια υπόλοιπα προμηθευτών μειωμένα, στο ταμείο της Μουζάκης θα βρίσκεται προς εκμετάλλευση ένα ποσό της τάξεως των 12-15 εκατ. ευρώ.

Πρώτη προτεραιότητα της Μουζάκης είναι να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών ως κεφάλαιο κίνησης για το λανσάρισμα νέων προϊόντων που θα παράγονται στο εξωτερικό.

Γενικότερα, η είσπραξη αυτών των 37 εκατ. ευρώ από τη μια πλευρά θα εξαλείψει ένα χρηματοοικονομικό κόστος που σε ετήσια βάση υπερέβαινε το 1,5 εκατ. ευρώ και από την άλλη θα προσδώσει σημαντικά έσοδα από τόκους για το ποσό των κεφαλαίων που θα παραμείνει στο ταμείο και θα τοποθετηθεί σε επενδύσεις χωρίς ρίσκο.

Πέραν λοιπόν των 20 εκατ. λογιστικού κέρδους, το συνολικό ετήσιο όφελος αναμένεται να επηρεάζει τα ετήσια αποτελέσματα κατά ποσό που θα υπερβαίνει με άνεση τα 2 εκατ. ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η εξόφληση των τραπεζικών υποχρεώσεων της Μουζάκης θα μπορούσε να γίνει και χωρίς την πώληση του ακινήτου, καθώς στη διαθήκη του εκλιπόντος ιδρυτή της εισηγμένης δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης για λογαριασμό της εταιρίας ενός προσωπικού του χρηματικού ποσού, η αξία του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ.

”Όχι” σε επιστροφή κεφαλαίου

Κάτω από αυτές τις συνθήκες –και με δεδομένη την κεφαλαιακή ευρωστία της Μουζάκης- υπήρξαν προτάσεις που προέβλεπαν την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, καθώς δεν προβλέπονται επί του παρόντος μεγάλες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου δεν πρόκειται να εξεταστεί μέσα στο προσεχές εξάμηνο, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα εξεταστεί ούτε και μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v