Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο «κοντά» Medicon Hellas και τράπεζες

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, με στόχο τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της εισηγμένης. «Κατηγορώ» της διοίκησης για τις επιπτώσεις του PSI. Κινήσεις για περιορισμό δαπανών και αύξηση εξαγωγών.

Πιο «κοντά» Medicon Hellas και τράπεζες

Μετά από μακρά περίοδο αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πλέον η Medicon Hellas με τις πιστώτριες τράπεζες, με στόχο την εξεύρεση τρόπου διευθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης.

Η πηγή των αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών εστιάζεται στο ότι η Medicon Hellas έμεινε εκτεθειμένη όχι λόγω δικών της λαθών και επιλογών, αλλά εξαιτίας του PSI που αποφάσισε η ελληνική πολιτεία.

«Η πολιτεία μάς υποχρέωσε να πάρουμε κρατικά ομόλογα έναντι προϊόντων που πουλούσαμε και στη συνέχεια αποφάσισε η ίδια να τα κουρέψει και να μας αφήσει εκτεθειμένους» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη, συμπληρώνοντας πως «μέχρι το PSI η Medicon Hellas ήταν πάντοτε μια κερδοφόρος επιχείρηση, που ανταποκρινόταν πλήρως και έγκαιρα σε όλες τις υποχρεώσεις της».

Οι συζητήσεις βέβαια μεταξύ των δύο πλευρών δεν διεξάγονται χωρίς δυσκολίες, καθώς οι πιστωτές ζητούν την ανάκληση νομικών κινήσεων που έχουν ξεκινήσει και η εταιρεία διαπιστώνει μεταξύ των τραπεζών «διασταυρούμενα πυρά πολιτικών που ακολουθούν».

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές βρίσκονται σήμερα πολύ πιο κοντά σε σχέση με το παρελθόν, με κάποιους να αισιοδοξούν ότι θα μπορούσε ίσως να βρεθεί λύση ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι (η Medicon Hellas έχει υποβάλει και business plan εκπονημένο από πολύ γνωστό οίκο).

Σε ό,τι αφορά τώρα στην οικονομική πορεία της Medicon Hellas, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης πως ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου κυμάνθηκε περίπου στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

Επίσης, οι χαρακτηριστικές καθυστερήσεις του δημοσίου (νοσοκομεία) να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντείνουν τα ζητήματα ρευστότητας στον κλάδο. «Σε γενικές γραμμές, οι καθυστερήσεις κυμαίνονται γύρω στους 13 μήνες, αλλά η περίοδος αυτή διαφοροποιείται μέσα στο έτος. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες κάθε έτους δεν πληρωνόμαστε και η… περίοδος των βροχών (των αποπληρωμών) ξεκινάει από τον Μάιο και μετά. Φέτος ωστόσο, η… περίοδος των βροχών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες της (βελτιώνοντας έτσι την παραγωγικότητά της) και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις εξαγωγές της. Πέρυσι, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν περίπου στο 8%-9% του συνολικού κύκλου εργασιών και φετινός στόχος είναι η διεύρυνση του ποσοστού αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v