Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εφτασε η «μεγάλη ώρα» για τα λιγνιτικά

Το απόγευμα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Μεγαλόπολη και Μελίτη. Παρών αναμένεται να δηλώσουν «Μυτιληναίος», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο και «Κοπελούζος - Shenhua». Απούσες μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες.

ΔΕΗ: Εφτασε η «μεγάλη ώρα» για τα λιγνιτικά

Αντίστροφη μέτρηση σήμερα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μετά τις πέντε το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των σχημάτων που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν σίγουρα να κατεβαίνουν αυτόνομα η «Μυτιληναίος», η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», η «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» και ενδεχομένως και το σχήμα «Κοπελούζου - Shenhua». Για την ώρα, κανείς από το υπουργείο ΠΕΝ αλλά ούτε και από τη δημόσια επιχείρηση αναφέρει ονόματα ευρωπαϊκά ή από τρίτες χώρες, που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για την απόκτηση της «Μεγαλόπολης» ή της «Μελίτης».

Πάντως δεδομένο είναι ότι οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές που βρίσκονται στη ελληνική αγορά ενέργειας -η γαλλική ENGIE μέσω της Ήρων και η ιταλική Edison (ελέγχεται από την επίσης γαλλική EDF) μέσω της Elpedison- δεν θα κατέβουν στον διαγωνισμό. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ούτε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η στροφή των Βρυξελλών αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο επένδυσης στον λιγνίτη.

Τα ελληνικά σχήματα που έχουν δηλώσει είτε επισήμως είτε ανεπισήμως ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό πήραν τη σχετική απόφαση προκειμένου να αποκτήσουν σε πρώτο χρόνο πρόσβαση στα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία των λιγνιτικών μονάδων. Στη συνέχεια κι εφόσον προκριθούν στην επόμενη φάση, θα ερευνήσουν τα δεδομένα του due diligence. Ανάλογα με το τι θα ανακαλύψουν, είτε θα αναζητήσουν μεταξύ τους συμμαχίες, είτε με τρίτους. Φυσικά δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πηγές, να μην κατέβουν καν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών ιδιωτικών ομίλων, η απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων έχει νόημα μόνο με τη συμμαχία ενεργοβόρων βιομηχανιών. Οι τελευταίες έχουν ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, επειδή το κόστος παραγωγής από λιγνίτη είναι υψηλό και απαγορευτικό λόγω των δικαιωμάτων των ρύπων CO2, ο μόνος τρόπος να περιοριστεί είναι ο μηχανισμός αντιστάθμισης που διαθέτουν οι βαριές βιομηχανίες. Άρα μόνο τότε, δηλαδή σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με παραγωγό και καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, συμφέρει η εξαγορά λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, σήμερα στις πέντε το απόγευμα λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στις 5 Ιουλίου θα προκηρυχθεί η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Δυο μέρες νωρίτερα, στις 3 Ιουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔEΗ θα έχει ανακοινώσει τα ονόματα των επενδυτών που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού. Ουσιαστικά στις 5 Ιουλίου θα ξεκινήσει η φάση του data room. Η 1η Οκτωβρίου θα είναι, με βάση τον σχεδιασμό, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v