Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Τα ντεσού του αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές

Συναίνεση από το ήμισυ των πιστωτών ομολογιούχων έχει εξασφαλίσει για τη στήριξη του αιτήματός της η εταιρεία. Συρρικνωμένη στα 278 εκατ., με ζημιογόνα αποτελέσματα και αδιευκρίνιστα «ασημικά», εμφανίζεται στο δικαστήριο. Το ενέχυρο των Αttica και η στάση των τραπεζών. Δευτέρα οι αποφάσεις.

Folli Follie: Τα ντεσού του αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές

Με τη συναίνεση του 53,7% των πιστωτών-ομολογιούχων της αλλά και με μια δραστικά συρρικνωμένη και προβληματική χρηματοοοικονομική εικόνα εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ο όμιλος Folli Follie, αιτούμενος εκ νέου προληπτικά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές του.

Η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου έδωσε προθεσμία έως αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να προσκομισθούν υποστηρικτικά έγγραφα και σημειώματα ενώ οι αποφάσεις -τόσο για το αίτημα προστασίας όσο και για το αίτημα συντηρητικής κατάσχεσης που κατέθεσε η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών- αναμένεται να εκδοθούν τη Δευτέρα.  

Τι αναφέρει η αίτηση προστασίας

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα στοιχεία της αίτησης, ο όμιλος παράγει πωλήσεις της τάξης των 278 εκατ. ευρώ (έναντι 1,4 δισ. ευρώ λίγους μήνες πριν) και καταγράφει ζημίες σχεδόν στο σύνολο των βασικών του δραστηριοτήτων.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νέα αίτηση προληπτικών μέτρων προστασίας κατά το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, ο όμιλος δραστηριοποιείται πλέον μόνο σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή. Είναι σαφές ότι το πόρισμα της δικανικής έρευνας που διεξήγαγε η Alvarez&Marsal (το οποίο είναι και το τελικό όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων) «έκαψε» ολοσχερώς το ασιατικό τμήμα δραστηριότητας του ομίλου FFG και σχεδόν εξαφάνισε το ίδιο το brand και τη βασική δραστηριότητα της εταιρίας στον τομέα των κοσμημάτων και των αξεσουάρ.

Σύμφωνα με τα όσα παρατίθενται στο πλαίσιο της αίτησης -μετά τις επιβεβλημένες προσαρμογές-, ο τομέας κοσμημάτων με τις επωνυμίες Folli Follie και Links οf London αντιπροσωπεύουν πωλήσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα δύο brands εμφάνισαν ζημίες της τάξης των 19 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

Ο τομέας καλλυντικών, ο οποίος αποτελεί την πλέον πρόσφατη δραστηριότητα της FFG αφού εγκαινιάστηκε το 2012 με «μαγιά» τις ορφανές φίρμες που άφησε η κατάρρευση του γκρουπ Λαυρεντιάδη και Γερολυμάτου, είναι ο κλάδος που εμφανίζει μια ισορροπημένη λειτουργική κερδοφορία.

Σε επίπεδο πωλήσεων, αναπτύχθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το 2017 να εμφανίζει πωλήσεις της τάξης των 21,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2018 ανέλαβε και την αντιπροσώπευση των αρωματικών προϊόντων της Coty, εκτιμάται ότι το 2018 θα εμφανίσει κύκλο εργασιών της τάξης των 27 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος πολυκαταστημάτων εκπροσωπείται στην αίτηση μόνον από τα Factory Outlets, αφού ο όμιλος ως γνωστόν έχει ενεχυριάσει στις πιστώτριες τράπεζες, ποσοστά αλλά και δικαιώματα επί των μερισμάτων που τυχόν προκύπτουν από τη συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Ο τομέας, με φορείς μόνον τα Factory, εμφανίζει κερδοφορία EBITDA της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις του κλάδου ένδυσης/υπόδησης (δηλαδή της χονδρικής αντιπροσώπευσης και της λιανικής εκμετάλλευσης επώνυμων σημάτων) αποτελεί το 57% του αναθεωρημένου τζίρου του ομίλου. Ετσι τα έσοδα της δραστηριότητας διαμορφώνονται στα 159 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη EBITDA του τομέα σε 14 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών ζημιών 24 εκατ. ευρώ.

Με ημερομηνία αναφοράς την 1η Νοεμβρίου 2018, ο όμιλος παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 532,2 εκατ. ευρώ (όπου ο κύριος όγκος αφορά στα ομολογιακά δάνεια που έχουν καταγγελθεί). Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται επίσης 30,758 εκατ. ευρώ που αφορούν σε τραπεζικά δάνεια -πλήρως εξασφαλισμένα με το ενέχυρο των Αττικών Πολυκαταστημάτων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, στην αίτηση περιλαμβάνεται εξαίρεση από την προστασία, καθώς το υπερτίμημα της εκποίησης του εν λόγω ενεχύρου, εφόσον προκύψει, θα επιστραφεί κατά το νόμο στην FFG. Σημειώνεται πως οι τράπεζες αναμένεται να μη συναινέσουν στο αίτημα, στο πλαίσιο τακτικής πλήρους κάλυψης του ενεχύρου και των δικαιωμάτων τους.

Στην παρουσίαση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης του ομίλου, αποτιμώνται με 72,9 εκατ. ευρώ διάφορα επενδυτικά ακίνητα, ενώ οι συμμετοχές προς πώληση αποτιμώνται σε 38,6 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά δεν εξειδικεύεται σε τι αντιστοιχούν, ωστόσο, προκαλεί απορία το πώς εξαϋλώθηκε το ποσοστό συμμετοχής της FFG στην Dufry, το οποίο πολλάκις εμφανίστηκε ως «ασημικό» από τη διοίκηση της FFG.

Η παρούσα αίτηση, όπως έχει ήδη επισημανθεί, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναφέρεται εξάλλου πως οι ιθύνοντες της FFG βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με το σύνολο των μη ενέγγυων πιστωτών. Ως στρατηγικές αναδιάρθρωσης -σε αδρές γραμμές- περιγράφεται ότι θα απαιτηθεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση το 2019 (η οποία ευλόγως θα αναζητηθεί ή από τους πιστωτές με την παροχή εξασφαλίσεων ή με τη συνδρομή στρατηγικού επενδυτή), αλλά και ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην αναδιοργάνωση του κλάδου κοσμημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v