Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για τη δημόσια πρόταση του Τιτάνα

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή. Τα σενάρια για το πόσες μετοχές θα ανταλλαγούν ή θα πουληθούν τον προσεχή Ιανουάριο. Ο ρόλος-κλειδί των ιδίων μετοχών, που ήδη ανέρχονται στο 5,5%.

Τα σενάρια για τη δημόσια πρόταση του Τιτάνα

Μετά τη χθεσινή δημοσίευση της αποτίμησης της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν από τον ανεξάρτητο οίκο Axia Ventures (20,17 ευρώ για την κοινή μετοχή και 17,65 ευρώ για την προνομιούχο) προέκυψε ότι εφόσον πετύχει η δημόσια πρόταση της Titan Cement International (αποδοχή άνω του 90%), όσοι επενδυτές μειοψηφίας δεν συναινέσουν, θα μπορούν να πουλήσουν τους κοινούς τους τίτλους προς 21,05 ευρώ και τους προνομιούχους προς 16,75 ευρώ.

Πότε αναμένεται να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στους μετόχους μειοψηφίας που δεν θα συναινέσουν; Όπως προγραμματίζεται και υπολογίζεται, μέσα στον Ιανουάριο του 2019.

Και ας έρθουμε τώρα στην πράξη.

Οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών πολύ δύσκολα θα επιλέξουν τη ρευστοποίηση των τίτλων τους προς 16,75 ευρώ, καθώς η τρέχουσα τιμή τους στο ταμπλό του ΧΑ βρίσκεται στα 19,05 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο). Αν λοιπόν δεν δούμε κάποια ραγδαία πτώση της τιμής της προνομιούχου μετοχής μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο (ακραίο σενάριο), τότε δεν είναι λογικό να αναμένουμε πωλήσεις από τη μεριά της μειοψηφίας.

Τι θα γίνει όμως με τους κατόχους κοινών μετοχών της εταιρείας, όπου η τιμή πώλησης ορίστηκε στα 21,05 ευρώ και η τρέχουσα τιμή στο ΧΑ βρίσκεται στα 19,76 ευρώ;

Αν υποθέσουμε πως έως τον προσεχή Ιανουάριο, η τιμή του κοινού τίτλου θα ανεβεί (π.χ. κοντά στα 21 ευρώ ή και ψηλότερα), δύσκολα θα δούμε κάποιες πωλήσεις μετοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας από τη μειοψηφία.

Αντίθετα, σε περίπτωση που η κοινή μετοχή της ΤΙΤΑΝ διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και πόσο μάλλον αν υποχωρήσει (π.χ. στα  17-18 ευρώ), τότε η μειοψηφία που δεν θα δεχτεί την ανταλλαγή, θα έχει κίνητρο να ρευστοποιήσει τη θέση της προς 21,05 ευρώ.

Ποιος όμως θα είναι ο δυνητικός αγοραστής των κοινών μετοχών που ενδεχομένως θα πουλήσει η μειοψηφία;

Θα είναι η Titan Cement International, με αποτέλεσμα οι τίτλοι αυτοί να θεωρηθούν ως «ίδιες μετοχές» και θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, που υπολογίζονται γύρω στο 5,5% των συνολικών τίτλων.

Τι θα γίνει όμως αν ζητηθεί να πουληθεί πάνω από το 4,5% των κοινών τίτλων της ΤΙΤΑΝ; Τότε, μάλλον θα ζητηθεί ειδική άδεια, προκειμένου οι ίδιες μετοχές να μπορούν να ξεπεράσουν πρόσκαιρα το -νομικό όριο του- 10%.

Όλα αυτά πάντως αποτελούν σενάρια που θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν στην πράξη.

Οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v