Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Ραντεβού στα «τυφλά» για τους ομολογιούχους

Εκκρεμούν σοβαρές απαντήσεις για το ύψος των εξασφαλίσεων που θα λάβουν οι ανέγγυοι πιστωτές, ενώ καλούνται να αποφασίσουν στις 22 Ιανουαρίου. Οι αναφορές για επιστροφή φόρων από τα «πλαστά» κέρδη και «δανεικών» από εταιρεία-φάντασμα! 

Folli Follie: Ραντεβού στα «τυφλά» για τους ομολογιούχους

Με την υπόσχεση πως σήμερα Παρασκευή θα συμπληρωθούν τα «κενά» της πρότασης της Folli Follie προς τους πιστωτές της, οι ομολογιούχοι του ευρωομολόγου ύψους 245 εκατ. ευρώ, λήξης 2019, καλούνται να παραστούν στην επαναληπτική γενική συνέλευσή τους στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του σχεδίου εξυγίανσης.

Ως γνωστόν η πρώτη συνέλευσή τους στις 9 Ιανουαρίου δεν συμπλήρωσε την απαιτούμενη απαρτία και στην επικείμενη νέα Γ.Σ., το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται στο 33%, το οποίο εάν και εφόσον συγκεντρωθεί, θα λάβει δεσμευτική απόφαση (θετική ή αρνητική) για το σύνολο των εν λόγω ομολογιούχων.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι ομολογιούχοι -λίγα μόλις 24ωρα πριν κληθούν να αποφασίσουν- αγνοούν τι πρόκειται να λάβουν ως αντάλλαγμα στη συναίνεσή τους επί του σχεδίου εξυγίανσης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Εuro2day.gr, ο εντεταλμένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ομίλου FFG, η εταιρία Deloitte, θα παρουσιάσει το σχέδιο «ανταλλαγής» του υφιστάμενου χρέους είτε με μετοχές στη φημολογούμενη νέα Folli Follie, είτε με CVRs (Contingent Value Rights), είτε ενδεχομένως με νέα ομόλογα.

Όσο ωστόσο οι ομολογιούχοι αναμένουν τις τελικές προτάσεις, λαμβάνουν ενημέρωση για σειρά πιθανών και… απίθανων πηγών ρευστότητας και ενίσχυσης της αποδομημένης Folli Follie.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ομολογιούχοι ενημερώθηκαν πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία «ανάκτησης» φόρων που έχει καταβάλει επί των πλαστών κερδών που εμφάνιζε, προσβλέποντας στην έστω λογιστική ενίσχυση των κεφαλαίων της! Δεδομένου ότι η μοναδική αναμόρφωση οικονομικών καταστάσεων αφορά στη χρήση του 2017 (από την PwC, η οποία προ το παρόν δεν έχει ολοκληρώσει τον απαιτούμενο έλεγχο), προκαλεί έκπληξη η παραπάνω προσδοκία.

Επιπλέον, το Εuro2day.gr επικοινώνησε με αναγνωρισμένους ελεγκτικούς οίκους προκειμένου να εξακριβώσει αν μια τέτοια διαδικασία προβλέπεται και είναι αποδεκτή. Η απάντηση προφανώς ήταν κάθετα αρνητική. Ως γνωστόν, η πλαστή «υπερπαραγωγή» κερδών πραγματοποιούνταν στην Κίνα, όπου και φορολογούνταν τα όποια πλαστά κέρδη. Η μητρική στην Ελλάδα δεν ελάμβανε μερίσματα, και άρα ό,τι φορολογήθηκε στην πηγή του παραμένει εκεί. Πάντως, ακόμη κι αν η παραπάνω θεωρία αφορά το ελληνικό, το κινεζικό, ή όποιο άλλο... Δημόσιο, θεωρείται εντελώς απίθανο να τελεσφορήσει.

Η ενημέρωση των ομολογιούχων περιελάμβανε μια ακόμη αβέβαιη εκδοχή αύξησης των κεφαλαίων της FFG, η οποία βασίζεται στην πιθανότητα επιστροφής δανεικών που έδωσε η κινεζική θυγατρική στην αγνώστων στοιχείων εταιρία Landocean!

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου 2018, το σχετικό πόρισμα της ΕΛΤΕ (το οποίο μεταξύ άλλων διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Οικονομική Εισαγγελία) αποκάλυψε πως  η Folli Follie Group Sourcing Ltd (κινεζική θυγατρική) δάνεισε χωρίς εξασφαλίσεις και επιτόκιο δανεισμού το ποσό των 122 εκατ. ευρώ προς την αγνώστων λοιπών στοιχείων εταιρία Landocean Industrial Limited. Το πόρισμα της ΕΛΤΕ άφηνε υπόνοιες για την ύπαρξη και τον χαρακτήρα της εν λόγω εταιρείας. Αν και η FFG δεν σχολίασε ποτέ επισήμως τα παραπάνω ευρήματα, σήμερα φέρεται να ψάχνει τρόπο να πάρει πίσω «μέρος του δανείου».

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επίσης νεφελώδης πιθανότητα εμφάνισης στρατηγικού επενδυτή για τις ασιατικές δραστηριότητες της FFG, για την οποία ομοίως ενημερώθηκαν οι ομολογιούχοι. Σημειώνεται ότι την παραπάνω πιθανότητα (τόσο για την Κίνα όσο και για την υπόλοιπη δραστηριότητα) ανέφεραν ασαφώς και τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων στις 21 Δεκεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, η μοναδική εξασφάλιση που παρέχεται στους ενέγγυους πιστωτές της εταιρίας είναι τα γνωστά πέντε ακίνητα (τα οποία παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) και τα οποία η εταιρεία αποτιμά στα 72,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προφανώς θα πρέπει να υπολογιστεί με το σχετικό discount.

Πάντως, την ίδια ώρα, η εταιρεία ζητά -εφόσον παράσχει εξασφαλίσεις- κεφάλαια ύψους 41 εκατ. ευρώ από τους ομολογιούχους πιστωτές της, που θα συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης επί του άρθρου 106 β ή δ.

Ακόμη και αν η επικείμενη Γ.Σ. των ομολογιούχων συγκληθεί και αποφασίσει θετικά επί των προτάσεων της FFG και του Term Sheet, η απαραίτητη συναίνεση ποσοστού του 60% των ανέγγυων πιστωτών της εταιρείας δεν συμπληρώνεται.

Στους κατόχους των ομολογιών ύψους 245 εκατ. ενδεχομένως να αθροιστεί η συναίνεση και των κατόχων των γερμανικών ομολόγων (συνολικά 50 εκατ .ευρώ), ωστόσο αυτό προς το παρόν αποτελεί μια εντελώς αβέβαιη υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v