Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επίθεση φιλίας» του ΧΑ προς τις ΜμΕ

Οι προτεραιότητες για το 2019 όπως τις αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Τα προγράμματα προσέγγισης μικρομεσαίων, η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι νέοι στόχοι στην Εταιρική Διακυβέρνηση.

«Επίθεση φιλίας» του ΧΑ προς τις ΜμΕ

Ως έτος εξωστρέφειας του ΧΑ προς τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να θεωρηθεί το 2019, καθώς μέσω δύο παράλληλων προγραμμάτων θα επιδιωχθεί να εκπαιδευτούν υποσχόμενες εταιρείες, προκειμένου να μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η διαδικασία αυτή δεν θα ωφελήσει σε βάθος χρόνου μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και εκείνες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κυρίως στηρίζονται στην καινοτομία, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενδεχομένως έχουν διεθνοποιημένο προσανατολισμό.

Έτσι, κόντρα στο αρνητικό περιβάλλον (πολύ χαμηλός όγκος ημερήσιων συναλλαγών, κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας), το Χρηματιστήριο της Αθήνας σχεδιάζει για φέτος μια σειρά εξωστρεφών κινήσεων με στόχο να αναπτύξει νέα προϊόντα, να προσελκύσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενδυναμώσει σύγχρονους θεσμούς όπως η εταιρική διακυβέρνηση και η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη, στις φετινές προτεραιότητες του ΧΑ συγκαταλέγονται:

• Η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας CSDR που αφορά το περιβάλλον των Αποθετηρίων.

• Η προετοιμασία εγκατάστασης των συστημάτων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

• Η αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που υποστηρίζει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

• Η επαναλειτουργία σε νέες βάσεις του ΕΣΕΔ (Εθνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης).

• Η εισαγωγή και εμπέδωση στις εισηγμένες εταιρείες των αρχών της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας (μεταξύ άλλων, ξεκάθαρος τρόπος παρουσίασης των σχετικών μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους επενδυτές).

• Η προετοιμασία-εκπαίδευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα μέσα από την ελληνική κεφαλαιαγορά.

«Ψήνεται» δείκτης Εταιρικής Διακυβέρνησης

Η επαναλειτουργία του ΕΣΕΔ θα έχει ως στόχους:

α) Να επικαιροποιηθεί ο υπάρχων Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και να γίνει περισσότερο κατανοητός μέσα από τη χρήση παραδειγμάτων.

β) Να εξεταστεί σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εισηγμένες εταιρείες σχετικά με τον βαθμό τήρησης-εφαρμογής του συγκεκριμένου Κώδικα.

γ) Να συνταχθούν αρχές οικειοθελούς εφαρμογής εταιρικής διακυβέρνησης για εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Στο μέτωπο αυτό θα συμβάλουν και οι τράπεζες, οι οποίες θα ωθήσουν προς την υιοθέτηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης τις επιχειρήσεις που δανειοδοτούν.

δ) Ίσως μέσα στο 2020 δημιουργηθεί Δείκτης Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα αξιολογούνται οι εισηγμένες εταιρείες και επί του συγκεκριμένου δείκτη θα μπορέσουν ενδεχομένως να «στηθούν» επενδυτικά προϊόντα (π.χ. ETFs).

«Επίθεση φιλίας» στις ΜμΕ για εναλλακτική χρηματοδότηση

Μέσα στο 2019 θα τρέξουν παράλληλα τα δύο προγράμματα που έχει ξεκινήσει το ΧΑ (το πρώτο ονομάζεται ROOTS και το δεύτερο αφορά την πρόσφατη συνεργασία του ΧΑ με την EBRD) και ως στόχο έχουν την προετοιμασία μικρομεσαίων εγχώριων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν τις δομές και τις προϋποθέσεις προκειμένου να είναι σε θέση να αντλήσουν χρηματοδότηση από την Κεφαλαιαγορά.

Στην ουσία, πρόκειται για δύο παράλληλα προγράμματα, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των ηλικιών θα βοηθηθούν από τους πλέον εξειδικευμένους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να γνωρίσουν και να ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα των αγορών, πριν αυτές καλύψουν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή συμμετάσχουν στην έκδοση ενός εταιρικού ομολόγου.

Τέλος, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η χθεσινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΧΑ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με σκοπό την ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ της επιχειρηματικής-επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς μέσω κυρίως της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης, της έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v