Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Οι σχεδιασμοί για τη συμμετοχή στην Elpedison

Επαφές με ξένους επενδυτές για το μερίδιο της Ελλάκτωρ στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Έμφαση του ομίλου στις ΑΠΕ, στις παραχωρήσεις και στον τομέα περιβάλλοντος.

Ελλάκτωρ: Οι σχεδιασμοί για τη συμμετοχή στην Elpedison

Σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές φαίνεται ότι βρίσκεται ο όμιλος Ελλάκτωρ, για την τύχη του μεριδίου του στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι συναντήσεις με ξένους επενδυτές αποσκοπούν στη διερεύνηση του ενδιαφέροντός τους για την απόκτηση του ποσοστού συμμετοχής του ομίλου (22,74%).

Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison συστάθηκε από joint venture των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison (θυγατρικής της γαλλικής EDF), το οποίο και κατέχει το 75,78%, το προαναφερόμενοι μερίδιο της Eλλάκτωρ, ενώ μικρό ποσοστό 1,48% διαθέτει η ΧΑΛΚΟΡ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο ελληνικός όμιλος στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη δραστηριότητα της θερμικής παραγωγής και εμπορίας ρεύματος, επικεντρώνοντας στις κερδοφόρες των παραχωρήσεων, του περιβάλλοντος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έμφαση δίνεται και στην επιστροφή της κερδοφορίας του τομέα των κατασκευών.

Η Elpedison διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, στη Θεσσαλονίκη ισχύος 400 MW και στη Θίσβη Βοιωτίας ισχύος 411 MW. Η μονάδα ύψους 250 εκατ. ευρώ στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και λειτούργησε το 2006. 

Η δεύτερη μονάδα λειτούργησε το 2010 και επρόκειτο για επένδυση της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Τότε στα εγκαίνιά της, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είχε αναδείξει το θέμα της γραφειοκρατίας που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη επένδυση. Όπως είχε πει, «χρειάστηκαν 6 χρόνια, 50 υπογραφές φορέων, 20 υπουργικές υπογραφές και συνολικά 250 επιμέρους υπογραφές, για να ληφθούν οι άδειες της επένδυσης, ενώ η κατασκευή της μονάδας στη Θίσβη διήρκεσε μόνο δύο χρόνια».

Η Elpedison, επίσης κατέχει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το 3,39% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει μπει και στη λιανική πώληση φυσικού αερίου.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον ενεργειακό τομέα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα δώσει μεγάλη έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ, όπου η ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Η τελευταία απόφαση της διοίκησης Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση για την απορρόφησή της από τη μητρική Eλλάκτωρ αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα οφέλη για τους μετόχους και τον όμιλο.

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ισχύος 289 MW, διαθέτει 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, 1 μικρό υδροηλεκτρικό 5 MW και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 2 MW. Παράλληλα υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 200 εκατ. ευρώ έως το 2020, για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 202 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v