Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Το plan B και ο ρόλος ECUSA και Αβραάμ Γούναρη

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της FFG κατέχει θέση σε εταιρεία που ανέλαβε ρόλο συμβούλου και αναζήτησης νέων επενδυτών. Οι λόγοι αδράνειας του Term Sheet της 14ης Φεβρουαρίου. Η παραίτηση Κουβάτσου. Το αδιέξοδο της PwC.

Folli Follie: Το plan B και ο ρόλος ECUSA και Αβραάμ Γούναρη

Στην αναγκαιότητα εναλλακτικού σχεδίου, που αποσκοπεί να καλύψει το κενό που δημιουργεί η αδυναμία σύναψης καταληκτικής συμφωνίας επί του περιβόητου Term Sheet με τους πιστωτές της, στρέφεται η Folli Follie.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ζητήσει τη συνδρομή ενός ακόμη συμβούλου, ο οποίος εντέλλεται να αναζητήσει νέους πιθανούς επενδυτές-διασώστες. Πρόκειται για την  αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ECUSA, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας θέση κατέχει έως και σήμερα ο νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, κ. Aβραάμ Γούναρης!  

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η ECUSA έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με διάφορους πιθανούς ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και πιστωτές ομολογιούχοι της Folli Follie (πέραν των funds Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital), ενώ ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει και ο κ. Γούναρης. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Folli Follie ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την παραίτηση του κ. Ν. Κανελλόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου του 2018.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τον σύμβουλο διοίκησης της Folli Follie Ν. Κανελλόπουλο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τη σχετική ανάθεση, αλλά και με τον γενικό διευθυντή της ECUSA Βασίλη Σωτηρόπουλο, ο οποίος δεν απάντησε στο αίτημα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γούναρης στο πλούσιο βιογραφικό του -όπως περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση ανάληψης των καθηκόντων του- δεν συμπεριέλαβε τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της ECUSA, αν και κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2015 έως σήμερα, όπως αναφέρεται στο ιδιωτικό του προφίλ που διατηρεί στο LinkedIn! Στο διάστημα δε που το Euro2day.gr καλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ για την υπόθεση της Folli Follie, ο κ. Α. Γούναρης δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στις διεργασίες που μεσολάβησαν (από τον Δεκέμβριο έως σήμερα) παρά το γεγονός του ότι θεωρητικώς τρέχει μια ανοιχτή διαπραγμάτευση για το προκαταρκτικό Term Sheet.

Σημειώνεται ότι η ECUSA εδράζεται στην Αθήνα και διαθέτει ντόπιο management ήδη από το 2015. Η επίσημη παρουσίασή της στην ελληνική αγορά έγινε όταν απέκτησε συμμετοχή στην ελληνική εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι, την οποία και διατηρεί. Η συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρεία -η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από την «Eυρωσύμβουλοι»- ιδρύθηκε από τους κ.κ. David Wittig, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Western Resources και πρώην επικεφαλής του τμήματος εξαγορών-συγχωνεύσεων της Salomon Brothers, Mark Davis (πρώην αντιπρόεδρο της JP Morgan Global Investment Bank) και Alan Leavitt (ιδιοκτήτη της Lane Capital Parthners, μιας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων στη Νέα Υόρκη).

Τοξικότητα

Πέραν της παραπάνω διασταυρωμένης πληροφορίας όσον αφορά τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης της Folli Follie και των συμβούλων της, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα λύσης ενός προβλήματος που ήδη κοντεύει να χρονίσει!

Η τελευταία σοβαρή εξέλιξη επί του θέματος παραμένει η κατ’ αρχήν συμφωνία της εταιρείας με τα funds Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital (τα οποία εκπροσωπούν το 27% των ομολογιούχων του ΜΟΔ 250 εκατ. ευρώ λήξης 2019), η οποία ατονεί. Ο λόγος παραμένει ουσιώδης και συνοψίζεται σ’ αυτή καθαυτή την αξία της εταιρείας. Δεδομένου ότι το turn around story στη Folli Follie είναι αβέβαιο, οι επενδυτές-διασώστες απαιτούν εξασφαλίσεις, και οι μόνες που τους δίνονται είναι τα δεσμευμένα από την ελληνική δικαιοσύνη ακίνητα-φιλέτα (Αγιος Στεφανος, Σαντορίνη, Ψυχικό, Κηφισιά και δευτερεύουσας σημασίας ακίνητα της εταιρείας και των θυγατρικών της Ρουμανία, Μινιόν κ.τλ., των οποίων η εκμετάλλευση για διάφορους λόγους θεωρείται χαμηλή).

Από την πλευρά της, η Folli Follie αναζητά ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει σε μια έστω οιονεί αναδιάρθρωση, επιμένοντας στην εισφορά 41 εκατ. ευρώ «φρέσκου» χρήματος. Δεδομένου ότι η ρευστότητα της εταιρείας -όπως πολλάκις έχει καταγραφεί- παραμένει οριακή, πραγματοποιούνται προς το παρόν «βήματα επιτόπου».

Η δε πιθανότητα υποβολής αιτήματος υπαγωγής στο 106β ή δ του πτωχευτικού, η οποία ενδεχομένως θα βοηθούσε την άρση της δέσμευσης των ακινήτων, φαίνεται να μην αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τα τρία κατ’ αρχήν συμβαλλόμενα funds…

Στην παραπάνω εκτίμηση φαίνεται ότι συνηγορεί η χθεσινή παραίτηση του CRO της Folli Follie κ. Δημήτρη Κουβάτσου, ο οποίος υπήρξε και ο «αρχιτέκτονας» του εν λόγω Term Sheet,  που φαίνεται ότι η τοξικότητα της Folli Follie δεν επιτρέπει να επιτευχθεί.

Ο έλεγχος της PwC

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, εκκρεμεί και η ολοκλήρωση του ελέγχου της χρήσης 2017 από την PwC, θέμα που ανέδειξε το euro2day.gr ήδη από τις 29 Ιανουαρίου 2019

Ο ελεγκτικός οίκος έχει θέσει σειρά ζητημάτων, αναζητώντας εγκεκριμένες απαντήσεις, μερικές εκ των οποίων αφορούν την απομείωση της αξίας των θυγατρικών του ομίλου (βλέπε Ασία) και αντιστοίχως την απομείωση των απαιτήσεων (όπου ως γνωστόν αυτές σχηματίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην Ασία).

Προσώρας τα στοιχεία δεν έχουν παραδοθεί, οπότε για την ολοκλήρωση του ελέγχου απαιτείται η δέσμευση του συνόλου του διοικητικού συμβουλίου της FF για μια επίσης οιονεί αποτύπωση της κατάστασης. Παρά το γεγονός του ότι στο Δ.Σ. της FF το μοναδικό εκτελεστικό μέλος είναι ο CEO κ. Αναστάσιος Φράγκου, μοιάζει εντελώς απίθανο να βρεθούν εκείνοι που θα συναινέσουν «μετά λόγου γνώσεως» σε μια τέτοια πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v