Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Αναμένει πρόταση ΕΛ.ΠΕ-Edison για το μερίδιο στην Elpedison

Δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την απόκτηση του μεριδίου της Ελλάκτωρ έχουν τα ΕΛ.ΠΕ και η Edison. Αντίστροφη μέτρηση για τον χρόνο υποβολής πρότασης στον κατασκευαστικό όμιλο. Εντός καλοκαιριού οι εξελίξεις.

Ελλάκτωρ: Αναμένει πρόταση ΕΛ.ΠΕ-Edison για το μερίδιο στην Elpedison

Οικονομική προσφορά των συνεταίρων της στην Elpedison αναμένει η Ελλάκτωρ για την εξαγορά του μεριδίου της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί σχετικός όρος στη συμφωνία μετόχων που είχε συνάψει με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κατασκευαστικός όμιλος έχει γνωστοποιήσει στους συνεταίρους του την πρόθεσή του να πουλήσει το μερίδιο του και να αποχωρήσει από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αμέσως βάσει σχετικού όρου στη συμφωνία που είχαν συνάψει οι μέτοχοι, δίνεται δικαίωμα πρώτης προτίμησης στους άλλους μετόχους. Εκείνοι με τη σειρά τους, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ και η Edison, έχουν συγκεκριμένο περιθώριο, από τη στιγμή που απαντήσουν πως τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν το μερίδιο της Ελλάκτωρ, προκειμένου να υποβάλουν προσφορά.

Με τη λήξη αυτού του περιθωρίου, κάνουν την πρότασή τους. Επίσης σε αυτό το διάστημα η Ελλάκτωρ δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με άλλη, δηλαδή τρίτη εταιρεία.

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι δύο άλλοι μέτοχοι κινούνται προς την κατεύθυνση της υποβολής οικονομικής πρότασης στην Ελλάκτωρ, προκειμένου να αποκτήσουν το μερίδιό της. Οι εξελίξεις, όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται να εκδηλωθούν εντός του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΕΛ.ΠΕ και Edison δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εισόδου ανταγωνιστή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Elpedison και συνεπώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάκτωρ θα κινηθούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης θετικής λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison συστάθηκε από joint venture των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison (θυγατρική της γαλλικής EDF), το οποίο και κατέχει το 75%, η Ελλάκτωρ ελέγχει περί το 22%, ενώ μικρό ποσοστό, 1,48%, διαθέτει η ΧΑΛΚΟΡ.

Η Elpedison διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, στη Θεσσαλονίκη ισχύος 400 MW και στη Θίσβη Βοιωτίας ισχύος 411 MW. Η μονάδα στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και λειτούργησε το 2006 και ήταν μετά τον ΗΡΩΝ η δεύτερη ιδιωτική επένδυση στην παραγωγή ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v