Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπεσαν οι υπογραφές για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης

Στα 178 εκατ. ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου. Προειδοποιήσεις για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού το καλοκαίρι. Στα 19 δισ. η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Έπεσαν οι υπογραφές για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης

Στην υπογραφή σύμβασης δανείου ύψους 178 εκατ. ευρώ προχώρησαν ο ΑΔΜΗΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Σε πρώτη φάση θα εκταμιευτούν 95 εκατ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το έργο, το οποίο όπως είπε θα ολοκληρωθεί το 2020.

Ο ίδιους ανήγγειλε σύντομα και την προκήρυξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής χαιρέτισε τη σημασία της επένδυσης, λέγοντας πως αίρεται η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης. Όμως έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και  θα εκτελέσει τις δύο διασυνδέσεις, σημείωσε ότι το έργο Κρήτη - Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, σε μήκος καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς το μήκος της είναι 176 χλμ. και η βαθύτερη στον κόσμο καθώς θα τοποθετηθεί σε βάθη 1.000 μέτρων. 

Ανακοίνωσε επίσης πως η εταιρεία ειδικού σκοπού Αριάδνη που θα τρέξει τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΤΕΠ και για το συγκεκριμένο project.

Τέλος, ο επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην Ελλάδα για την ΕΤΕπ Πίτερ Τζέικομπς σημείωσε ότι η τράπεζα έχει δώσει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την «καθαρή» ενέργεια, ενώ η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα φτάνει τα 19 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v