Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε 18 ανέρχονται οι αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αριθμός τους θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

Μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια υπό διαχείριση εκτός τραπεζικού συστήματος θα διαμορφωθεί τα 2-3 επόμενα χρόνια, επισήμανε ο Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link.

Το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. ευρώ, όμως με δεδομένα τα πλάνα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει πρόσφατα στον SSM, πάνω από 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις έως το 2021. Άρα θα δημιουργηθεί μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. σε υπό διαχείριση δάνεια τα 2-3 επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, 18 εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες προς αδειοδότηση, απασχολώντας περί τα 2.000 άτομα, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς γιατί οι εταιρίες διαχείρισης και όχι οι τράπεζες μπορούν να λύσουν πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ.Πανούσης είπε ότι οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας. Επίσης, οι τράπεζες έχουν ως κύριο σκοπό να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να «κυνηγούν» τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει επίσης πάντα ο ηθικός κίνδυνος και ο φόβος να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v