Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: «Τρέχει» διαγωνισμός για πώληση NPLs 400 εκατ. στην Κύπρο

Σε εξέλιξη στην Κύπρο η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση χαρτοφυλακίου με ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών. Αλλες τρεις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ως το τέλος του έτους.

ΕΤΕ: «Τρέχει» διαγωνισμός για πώληση NPLs 400 εκατ. στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Εθνικής στην Κύπρο, για την πώληση χαρτοφυλακίου με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση ενυπόθηκα δάνεια, οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των εξασφαλισμένων Non Performing Loans (NPLs), που μεταφέρθηκαν στο τέλος του 2018 από την Εθνική Κύπρου στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων CAC Coral Ltd, η οποία ελέγχεται κατά 100% απευθείας από την Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με την τοπική θυγατρική της τσεχικής APS να εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών Μέσων, ως «φαβορί» για να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής.

Όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα Β' τριμήνου, ο όμιλος Εθνικής προγραμματίζει ή υλοποιεί τέσσερις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ως το τέλος του έτους. Πέραν του χαρτοφυλακίου με τα κυπριακά NPEs τρέχει ήδη διαγωνισμός για την πώληση δανείων 300 εκατ. ευρώ από ναυτιλιακές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις από μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ανεξόφλητου κεφαλαίου 900 εκατ. ευρώ καθώς και η πώληση καταγγελμένων ή σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, μεγέθους 200 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Τα NPEs μειώθηκαν στο Α' εξάμηνο κατά 2,5 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος μείωσης, μέσω μη οργανικών δράσεων, πρέπει να πραγματοποιήσει πρόσθετες πωλήσεις δανείων 1,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v