Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

Την ανάπτυξη της εταιρείας μέσα από εξαγορές ανήγγειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της μερισματικής πολιτικής. Ολοκληρώνεται το 5ετές επενδυτικό πλάνο. Τι είπε για ΔΕΗ.

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

Την παλιά δοκιμασμένη κι επιτυχημένη συνταγή των εξαγορών και συγχωνεύσεων ετοιμάζει η Mytilineos στη νέα εποχή που μπαίνει η εισηγμένη, αλλά και η χώρα, η οποία αφήνει σταδιακά την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές -με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου- ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για το αν η εταιρεία θα συνεχίσει την οργανική της ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές, απάντησε πως «η εταιρεία πριν από 30 χρόνια αναπτύχθηκε με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε αμερικανική εταιρεία, η οποία μας ρώτησε για τον διαφορετικό τρόπο που επιλέξαμε να μεγαλώσουμε, την οργανική ανάπτυξη. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας, έχουμε δυναμική ανάπτυξης. Σύντομα θα μιλήσουμε για εξαγορές και συγχωνεύσεις», φέρεται να επισήμανε ο ισχυρός άντρας της εταιρείας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της μερισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα έδωσε το δεύτερο σήμα για την αναπτυξιακή πορεία της Mytilineos. Εκανε γνωστό ότι ολοκληρώνεται το 5ετές επενδυτικό της πλάνο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, επαναλαμβανόμενες ετήσιες επενδύσεις συντήρησης της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ, επενδύσεις BOT σε ηλιακούς σταθμούς, καθώς και τη νέα μονάδα παραγωγής αλουμίνας ύψους 500 εκατ. ευρώ, αν και εφόσον ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Υποστήριξε πως με αυτές τις επενδύσεις η Mytilineos θα είναι μία τελείως διαφορετική εταιρεία και ως προς τη χρηματοδότησή της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επαρκείς χρηματοροές της επόμενης πενταετίας.

Για τα οικονομικά αποτελέσματα συνολικά του 2019 ο πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τους αναλυτές, φέρεται να τόνισε πως «θα είστε περισσότερο ικανοποιημένοι».

Τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε τη σημασία και τη μεγάλη συμβολή στις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. «Θα είμαστε δυναμικά παρόντες», υπογράμμισε κι εκτίμησε αναφορικά με τις τιμές ηλεκτρισμού ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο είναι πολύ καλές με τις τιμές των δικαιωμάτων CO2 να κινούνται στα 27 ευρώ ανά τόνο.

Ερωτηθείς για τον μεταβατικό μηχανισμό επάρκειας ισχύος (προσωρινά ΑΔΙ), απάντησε ότι είναι ένα μεγάλο ερώτημα για ποιο λόγο αυτός δεν λειτούργησε και μετέφερε τις εξελίξεις στη λειτουργία του target model και του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος. Κατέληξε, πάντως, πως δεν βλέπει να δίνονται, στο μεταβατικό στάδιο, τα προσωρινά ΑΔΙ.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στο φυσικό αέριο, επισήμανε το γεγονός πως το μερίδιό της είναι στο 35%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανάγκες της νέας μονάδας ηλεκτρισμού, ενώ απέδωσε την ενίσχυση των EBITDA και στο καλάθι… των προϊόντων διαφορετικής προέλευσης που έχει δημιουργήσει χάρη στην πολιτική εφοδιασμού που αναπτύσσει. Ο ίδιος βλέπει ότι για το 2020 το LNG θα είναι κυρίαρχο.

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, απαντώντας πως παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη δημόσια εταιρεία, εκφράζοντας την ευχή για απόδοσή τους «για το καλό της αγοράς».

Τα έργα EPC

Ένα διαφορετικό μείγμα έργων περιέγραψε για τα έργα ενεργειακής απόδοσης (EPC) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Όπως είπε, θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα παραδοσιακά κατασκευαστικά έργα, αλλά και ηλιακούς και υβριδικούς σταθμούς. Έδωσε έμφαση στον τρόπο ανάπτυξης των ηλιακών σταθμών που εφαρμόζει η METKA EGN, που είναι η κατασκευή αδειοδοτημένων έργων, η διαχείρισή τους με τη διάθεση ρεύματος στο σύστημα και στη συνέχεια η πώλησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v