Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Famar: Το «δακτυλίδι» στην Elements Capital

Ξεκίνησε περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ KKR και Elements Capital για μέρος της Famar. Ποιες δραστηριότητες ενδιαφέρουν τον επενδυτή. Τι θα γίνει με Ελλάδα (ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ). Γιατί το KKR αποφάσισε να πωλήσει, μόλις έξι μήνες μετά την απόκτηση ελέγχου.

Famar: Το «δακτυλίδι» στην Elements Capital

Σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Elements Capital Partners έχει εισέλθει η Pillarstone Europe, θυγατρική της KKR, με αντικείμενο την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων του άλλοτε κραταιού ομίλου Famar.

Η προσφορά της Elements Capital αξιολογήθηκε ως καλύτερη στη διαγωνιστική διαδικασία, την οποία «έτρεξε» η Lazard, για λογαριασμό του ομίλου KKR, με αποτέλεσμα να της δοθεί αποκλειστικότητα εντός Αυγούστου, με τις σχετικές συζητήσεις να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Elements Capital αφορά μόνο στις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα (ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ), Ισπανία και Ιταλία. Εκτός της συζητούμενης περιμέτρου μένουν οι δραστηριότητες στη Γαλλία και τον Καναδά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, κατά την περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

Όπως είναι γνωστό, ο όμιλος KKR αποφάσισε να αποεπενδυθεί από τη ΦΑΜΑΡ, μόλις έξι μήνες αφότου απέκτησε τον έλεγχο του ομίλου , μέσω προπτωχευτικής διαδικασίας. Στόχος της κίνησης ήταν να υλοποιήσει ένα επιθετικό business plan, με αναδιάρθρωση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων του ομίλου.

Για τον λόγο αυτό η δομή της συναλλαγής προέβλεπε, πέραν του κουρέματος των δανείων του ομίλου (σ.σ. μειώθηκαν στα 118 εκατ. ευρώ από 234 εκατ. ευρώ), την καταβολή από την Pillarstone Europe νέων κεφαλαίων στον φαρμακευτικό όμιλο, ύψους 57,6 εκατ. ευρώ.

Ένα μέρος των παραπάνω χρημάτων κατευθύνθηκε για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Γαλλία, το οποίο διακόπηκε, κατόπιν πολιτικής παρέμβασης. Το πλάνο αναδιάρθρωσης περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, γενναίες κινήσεις εξυγίανσης των ζημιογόνων βιομηχανικών μονάδων.

Η αδυναμία υλοποίησης του πλάνου οδήγησε στην απόφαση πώλησης του φαρμακευτικού ομίλου, είτε εν συνόλω είτε τμηματικά. Λύση στην οποία συναίνεσαν οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες διατηρούν λόγο στις στρατηγικού τύπου αποφάσεις, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων.

Η Elements Capital Partners ειδικεύεται σε επενδύσεις σε προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και έχει κτίσει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο στη ΝΑ Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει γραφεία σε Λευκωσία και Λιουμπλιάνα.

Η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, που αποτελεί την εν Ελλάδι δραστηριότητα του ομίλου, εμφάνισε στη χρήση 2017 (σ.σ. τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) πωλήσεις 125,6 εκατ. ευρώ, μεικτά κέρδη 40,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,8 εκατ. ευρώ από ζημιές 16,3 εκατ. ευρώ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v