Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία

Επιπλέον επενδύσεις έως 2 δισ. δολάρια δηλώνει έτοιμη να πραγματοποιήσει η Ελληνικός Χρυσός. Το τρίπτυχο λειτουργίας, το έως σήμερα οικονομικό αποτύπωμα και οι θέσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων. Advertorial.

Προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία διασφαλίζει η Ελληνικός Χρυσός μέσα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Χαλκιδική.

Ηδη έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., ενώ έχει συμβάλει επιπρόσθετα στην τόνωση της εθνικής οικονομίας/ οικονομίας της χώρας με την απασχόληση 1.600 εργαζόμενων, την ενεργή στήριξη των Ελλήνων προμηθευτών αλλά και σημαντικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής.

Κατά την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός πρόκειται να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες μάλιστα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα $2 δισ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας. Εκτιμάται, παράλληλα, ότι στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης θα ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα κατά €2,5 δισ. θα γίνουν εξαγωγές ύψους 11,6 δισ. αλλά και πληρωμές €3,6 δισ. σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές.

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, προβάλλοντας την κληρονομιά της μεταλλείας και ενισχύοντας την ανάπτυξη παράλληλων με την μεταλλευτική δραστηριότητα οικονομιών.

«Είμαστε έμπρακτα δίπλα στους κατοίκους υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής με σημαντικές επενδύσεις και στήριξη δράσεων κοινής ωφελείας για τον τουρισμό, την παιδεία, την κοινωνικήκαι περιβαλλοντική μέριμνα, τον πολιτισμού και τον αθλητισμό δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η περιοχή να εξακολουθήσει να ευημερεί ακόμα και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το περιβάλλον

Εκ των πραγμάτων το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας είναι από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους για την εξέλιξη μιας μεταλλευτικής δραστηριότητας. Σε αυτόν τον διάλογο για τη δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης της μεταλλευτικής ανάπτυξης, με τον σεβασμό προς το περιβάλλον, η Ελληνικός Χρυσός θέτει ως αδιαπραγμάτευτη αρχή τηνδιαρκή προσπάθεια ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που υλοποιούνται σε ελάχιστα μεταλλεία παγκοσμίως, όπως:

* Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο καταγράφει, μεταξύ άλλων, την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα με περισσότερα από 400 σημεία μέτρησης. Η δαπάνη για την εγκατάσταση του προγράμματος έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησής του ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.

* Παράλληλη Αποκατάσταση δηλαδή επαναφορά της γης στην πρότερή της κατάσταση, παράλληλα με την δραστηριότητά της και με διαρκή μέριμνα ώστε το φυσικό τοπίο να παραδίδεται άρτιο στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα η Ελληνικός Χρυσός φροντίζει και την αποκατάσταση και εξυγίανση της γης από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερής της μεταλλευτική δραστηριότητας. Για τον σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί σε περιοχή που ήταν χώρος απόθεσης, ένα φυτώριο έκτασης 150.000 τ.μ. όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών.

Αξιο λόγου είναι ότι στην Ολυμπιάδα, έχουν ήδη απομακρυνθεί 3 εκατ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα άλλων εταιρειών (περίοδος 1976-1995), ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300.000 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Το προφίλ της Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, απασχολώντας πάνω από 1.600 εργαζόμενους. Λειτουργεί από το 2012 ως θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold Corporation, η οποία διαχειρίζεται μεταλλευτικά έργα σε Καναδά Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

Ηδη είναι ενεργή στα μεταλλεία που διαχειρίζεται στην Ελλάδα. Αυτό στο Στρατώνι τέθηκε σε επαναλειτουργία, μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, το 2006 και παράγει συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκατ. τόνους μεταλλεύματος. Σε φάση παραγωγής βρίσκεται και η Ολυμπιάδα όπου από το 2017 παράγονται τρία συμπυκνώματα μολύβδου/αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού.

Στα σχέδια της βρίσκεται η εκκίνηση της εξόρυξης στις Σκουριές όπου το κοίτασμα περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό. Εκεί εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει η εξόρυξη για 23 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v