Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ εξελίξεων σε Νηρέα και Σελόντα

Στην Andromeda Seafood η πλειοψηφία των δύο εισηγμένων. Ποιες κινήσεις δρομολογούνται σε Νηρέα και Σελόντα. Προσθήκες και αποχωρήσεις στο top management. Ακολουθούν δημόσιες προτάσεις. Προς εξαγορά το ποσοστό του ομίλου Κυριακού στον Περσέα.

Μπαράζ εξελίξεων σε Νηρέα και Σελόντα

Μετά και τα αποτελέσματα των δύο χθεσινών έκτακτων γενικών συνελεύσεων σε Νηρέα και Σελόντα, ολοκληρώθηκε το μεγάλο deal στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η Andromeda Seafood εξαγοράζει από τις πιστώτριες τράπεζες την πλειοψηφία των μετοχών των δύο προαναφερόμενων ομίλων.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο deal οδηγεί στη σύμπραξη των τεσσάρων μέχρι πρότινος μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, καθώς το ενεργητικό της πάλαι ποτέ κραταιάς Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έχει απορροφηθεί από τη Σελόντα, ενώ η Ανδρομέδα -που είναι πλέον κοινού ιδιοκτησιακού σχήματος- θα ενταχθεί και αυτή στον νεοσχηματιζόμενο όμιλο των Νηρέα και Σελόντα.

Μέσα από το συγκεκριμένο deal και μετά τις αποφάσεις των χθεσινών γενικών συνελεύσεων των δύο εταιρειών, ο νέος μεγαλοϊδιοκτήτης θα καταβάλει έως δέκα εκατ. ευρώ στις τράπεζες για την εξαγορά των μετοχών και επιπλέον 90 εκατ. ευρώ με τη μορφή υποχρεωτικά μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σε Νηρέα και Σελόντα, προκειμένου αυτές να αποπληρώσουν τραπεζικό δανεισμό 40 εκατ. και να αποκτήσουν κεφάλαιο κίνησης ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, Nηρέας και Σελόντα αναδιαρθρώνουν σε βάθος δεκαετίας το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού με ένα επιτόκιο της τάξεως του Euribor +3%. Μέσω αυτής της αναδιάταξης, όχι μόνο οι δύο όμιλοι λειτουργούν σε περιβάλλον επαρκούς ρευστότητας αλλά επιπλέον περιορίζουν το μέσο κόστος χρηματοδότησής τους (στη Σελόντα κατά περίπου 100 με 150 μονάδες βάσης).

Πέρα από την αποκλιμάκωση του μέσου κόστους δανεισμού, Nηρέας και Σελόντα θα ψαλιδίσουν μελλοντικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις μέσα από την είσπραξη των 51 εκατ. ευρώ, λόγω της πρόσφατης πώλησης μέρους των μονάδων τους σε τρίτους (μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού).

Στο επιχειρησιακό τώρα κομμάτι, θα ενταθούν οι κινήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από πέρυσι, προκειμένου Nηρέας, Σελόντα και Ανδρομέδα να αποκτήσουν κοινή λειτουργική πορεία και έτσι να εκμεταλλευθούν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Στις προτεραιότητες των νέων ιδιοκτητών εντάσσεται η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, προκειμένου να τονωθεί η παραγωγικότητα των εταιρειών. Η αλήθεια είναι πως κατά την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ήταν πολύ περιορισμένες, λόγω του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετώπιζαν οι δύο όμιλοι.

Προσθήκες και αποχωρήσεις

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν «μεταγγίσεις» στο νέο σχήμα από στελέχη της αγοράς, ενώ -δυστυχώς- αναμένονται σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας στο κομμάτι της διοικητικής υποστήριξης των εταιρειών.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι προέκυψαν ήδη σημαντικές αλλαγές στο ανώτατο management. Ειδικότερα, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν αποχωρήσει από το ευρύτερο σχήμα ο Δημήτρης Βαλαχής (πρώην CEO της Ανδρομέδα) και ο Μιχάλης Παναγής (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Σελόντα, φήμες τον θέλουν να επιστρέφει στον κλάδο, εκτός πάντως του ομίλου Andromeda Seafood), ενώ χθες σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του Νηρέα και της Σελόντα, κ.κ. Αντώνης Χαχλάκης και Αθανάσιος Σκορδάς.

Αντ’ αυτών, οι χθεσινές γενικές συνελεύσεις τοποθέτησαν νέους διευθύνοντες συμβούλους στις δύο εταιρείες (Γεώργιος Φραγκούλης στον Νηρέα και Λεωνίδας Κολλιούλης -μέσα στο 2019 είχε αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή- στη Σελόντα), ενώ στα δύο νέα διοικητικά συμβούλια των Νηρέα και Σελόντα τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη είναι κοινά.

Οι Δημόσιες Προτάσεις

Μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας από την Andromeda Seafood θα ακολουθήσουν δημόσιες προτάσεις προς τους μετόχους μειοψηφίας σε Νηρέα και Σελόντα.

Όλα δείχνουν πως το τίμημα στη Σελόντα θα κυμανθεί πολύ κοντά στον σταθμικό μέσο όρο της μετοχής κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς δύσκολα η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου θα οδηγήσει σε υψηλότερη τιμή (αρνητική καθαρή θέση).

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το προσφερόμενο τίμημα στη μετοχή του Νηρέα, με ορισμένους να ελπίζουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να δοθεί «κάτι παραπάνω».

Αν και μέτοχοι μειοψηφίας των δύο εταιρειών με αθροιστικά ποσοστά κοντά στο 10% είχαν προειδοποιήσει κατά το παρελθόν ότι θα απέρριπταν τη δημόσια πρόταση στο ενδεχόμενο ενός χαμηλού προσφερόμενου τιμήματος, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέσουν τις μετοχές τους στις επικείμενες δημόσιες προτάσεις.

Άλλωστε, το κλίμα στην χθεσινή γενική συνέλευση της Σελόντα μεταξύ διοίκησης και του πρώην μεγαλομετόχου Βασίλη Στεφανή ήταν εγκάρδιο, σε αντίθεση με κάποιες «κόντρες» που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες γενικές συνελεύσεις. Διατεθειμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να δεχτεί τη δημόσια πρόταση στον Νηρέα φέρεται και ο Αριστείδης Μπελλές, αρκεί να μην υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στα «όπλα» του νέου ιδιοκτήτη συγκαταλέγεται το ότι στο μέλλον θα μετατρέψει τα ομόλογα των 90 εκατ. ευρώ σε μετοχές των δύο εταιρειών, οπότε τότε θα υπερβεί το ελάχιστο εκ του νόμου απαιτούμενο ποσοστό (90%), και έτσι θα μπορεί να υποχρεώσει τη μειοψηφία να του πουλήσει τις μετοχές της.

Η περίπτωση της Περσεύς

Η εισηγμένη εταιρεία ιχθυοτροφών Περσεύς ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τον όμιλο Κυριακού και τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα. Πέρα από τη μετοχική σχέση, υπάρχει έντονη λειτουργική σύνδεση των δύο εισηγμένων εταιρειών, καθώς η Σελόντα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο πελάτη της Περσεύς.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι από καθαρά νομικής άποψης, ο νέος ιδιοκτήτης της Σελόντα δεν υποχρεώνεται να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς τους άλλους μετόχους της Περσεύς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει, καθώς Andromeda Seafood και Όμιλος Κυριακού φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να εξαγοράσει η πρώτη το ποσοστό του δεύτερου.

Μέσα από αυτή την εξαγορά -στον βαθμό που θα υλοποιηθεί- η Σελόντα θα αρχίσει να ενοποιεί τα μεγέθη του Περσέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v