Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ποδαρικό με εκκίνηση του project Galaxy

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να αποσταλούν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στόχος να ξεκινήσει το σπονδυλωτό deal ως το τέλος του μήνα. Οι διαφορές με το μοντέλο Eurobank, οι «μνηστήρες» και οι εκπλήξεις. 

Alpha Bank: Ποδαρικό με εκκίνηση του project Galaxy

Ποδαρικό στη νέα χρονιά, με εκκίνηση του σπονδυλωτού διαγωνισμού τιτλοποίησης καταγγελμένων, κυρίως, δανείων, ύψους ως 12 δισ. ευρώ και ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures- NPEs) θα κάνει η Alpha Bank

Τράπεζα και σύμβουλοι (Deutsche Bank, PwC, Alantra) έχουν ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας  θα αποσταλούν περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε ο διαγωνισμός να ξεκινήσει στα τέλη του ίδιου μήνα. Στόχος παραμένει η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας ως το τέλος Ιουνίου 2020

Συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται από το σύνολο σχεδόν των «παικτών» που διαθέτουν «πλατφόρμες» ή τεχνογνωσία servicing και δεν έχουν εξασφαλίσει κρίσιμη μάζα υπό διαχείριση απαιτήσεων στην εγχώρια αγορά. PIMCO, Lone Star, Bain, Elliott, Centerbridge, αυτόνομα ή σε συμπράξεις καθώς και private equity funds, που έχουν ως τώρα προσεγγίσει μόνο ακροθιγώς την εγχώρια αγορά, όπως η Cerberus, αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται στους κατ’ αρχήν ενδιαφερόμενους.

Η αγορά δεν αποκλείει την εμφάνιση και της doValue του ομίλου Fortress, παρ’ ότι υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Eurobank, εξασφαλίζοντας κρίσιμη μάζα (28 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική μητρική του ομίλου δέχεται εισηγήσεις να συμμετάσχει στη διεκδίκηση της Cepal, αναλαμβάνοντας, μέσω αυτής, τη δεκαετή διαχείριση των NPEs της Alpha Βank καθώς και τα χαρτοφυλάκια τρίτων, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία. 

Άλλωστε, η πώληση του 80% της Cepal, «προικισμένης» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ, αποτελεί την τελευταία… χρυσή βίζα για τους servicers, που επιδιώκουν να επενδύσουν δυναμικά στην δευτερογενή αγορά δανείων, που αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον υποσχόμενη πανευρωπαϊκά, λόγω του μεγάλου ακόμη αποθέματος NPEs (71 δισ. στις 30/9/2019) και της δέσμευσης των συστημικών τραπεζών να τα μειώσουν κατά περίπου 50 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.   

Η διοίκηση της Alpha Bank προσδοκά ότι η αλλαγή σελίδας στη χώρα (μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εκκίνηση μεγάλων επενδύσεων, άνοδος στις τιμές ακινήτων κ.α.) και η δομή της συναλλαγής θα προσελκύσει επενδυτές, που προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί στην εγχώρια δευτερογενή αγορά. 

Οι διαφορές με το μοντέλο Eurobank 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha προβάλει, μεταξύ άλλων, τα σημεία του σχεδιασμού, τα οποία διαφοροποιούν τη συναλλαγή από το μοντέλο της Eurobank. Η Alpha προτίθεται να πουλήσει στον προτιμητέο επενδυτή ως και το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine) διαβάθμισης, ενώ η Eurobank συμφώνησε την πώληση του 20% και θα αποδώσει δωρεάν στους μετόχους της το 75% των mezzanine notes. 

Η τράπεζα ποντάρει ότι η περίμετρος, η σύνθεση των δανείων και η δομή της συναλλαγής (για παράδειγμα χαμηλότερο επιτόκιο για τους senior note τίτλους) θα οδηγήσουν στο να αποτιμηθούν οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης ως προς την ονομαστική τους αξία υψηλότερα σε σχέση με την τιτλοποίηση Cairo. 

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου 

Η Alpha θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, ονομαστικής αξίας ως 12 δισ. ευρώ, με στόχο στο τέλος του 2020 να μειώσει τα εν Ελλάδι NPEs σε περίπου 7 δισ. ευρώ ή στο 20% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια σε καθυστέρηση άνω του 75%, εκ των οποίων τα μισά από το corporate και τα άλλα μισά από στεγαστικά και δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Εξ αυτών καταγγελμένα είναι το 64% των δανείων λιανικής και το 44% των επιχειρηματικών δανείων. 

Ο δείκτης κάλυψης NPEs από προβλέψεις θα μειωθεί μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και θα επαναφερθεί στα επίπεδα του 44% στο τέλος του 2022. 

Πώληση της Cepal 

Ο προτιμητέος επενδυτής, μαζί με το -ως- 95% των mezzanine και junior note τίτλων θα πάρει πλειοψηφικό πακέτο στη νέα Cepal. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από την Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal και η εταιρεία θα «προικισθεί» με σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs της Alpha. 

Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.   

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου 

Η εισηγμένη θα μετατραπεί σε Holding, προκειμένου να υποστεί τη ζημιά της τιτλοποίησης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, ενώ το σύνολο σχεδόν τραπεζικών δραστηριοτήτων θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Alpha Bank).

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς δομή, που υιοθέτησε η Eurobank με τη διαφορά ότι οι επιμέρους στόχοι είναι πιο συντηρητικοί. Για παράδειγμα, στο τέλος του 2022 η Alpha υπόσχεται RoE περίπου 9%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 48% και κόστος πιστωτικού κινδύνου χαμηλότερο από 70μ.β.

Ως τα 2 δισ. ευρώ η κεφαλαιακή επίπτωση από Galaxy 

Η κεφαλαιακή επίπτωση από τη συναλλαγή, μετά και το τίμημα από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της νέας CEPAL, καθώς και το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, εφόσον οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης αναγνωριστούν με μηδενικό συντελεστή κάλυψης, δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ως 350 μονάδες βάσης επί των υφιστάμενων εποπτικών κεφαλαίων. 

Ο δείκτης κεφαλαίων συνολικής επάρκειας από το 18% θα υποχωρήσει, στο σενάριο της μέγιστης ζημιάς, στο 14,5%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κέρδη χρήσης 2020. Θα μείνει, ως εκ τούτου, πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση (13,75% για το 2019, 14% για το 2020). Επομένως η τράπεζα διαθέτει την απαραίτητη ευχέρεια να επιλέξει τον χρόνο και τις συνθήκες για έκδοση συμπληρωματικών κεφαλαίων (ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier II ως 800 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v