Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν στα κέρδη οι Ευρωσύμβουλοι

Υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις αναμένει φέτος η εισηγμένη εταιρεία, μετά την περυσινή επιστροφή της σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Το «καυτό 2020», η ολοκλήρωση της ρύθμισης του τραπεζικού δανεισμού και η υπεραξία που προέκυψε από την επανεκτίμηση ακινήτου.

Επέστρεψαν στα κέρδη οι Ευρωσύμβουλοι

Μεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφόρο αποτέλεσμα για πρώτη χρονιά μετά το 2014 σημείωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- πέρυσι η εισηγμένη εταιρεία Ευρωσύμβουλοι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας τα έσοδα υπερέβησαν τα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι της πολύ χαμηλής επίδοσης (1,56 εκατ. ευρώ) που είχε σημειωθεί το 2018 σε ενοποιημένη βάση. Οι βασικότεροι λόγοι για τη μεγάλη περυσινή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης ήταν:

• Η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης του 2018.

• Μια σειρά σημαντικών έργων που ανέλαβε η εταιρεία στο εξωτερικό (δύο συμβάσεις στο Καζακστάν υπολογίζονται αθροιστικά στα 7,5 εκατ. δολάρια).

• Η κάποια τόνωση της εγχώριας αγοράς μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, λόγω της χρονικής ωρίμανσης του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, οι Ευρωσύμβουλοι ξεκινούν τη φετινή χρονιά με υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων που σηματοδοτεί ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων, ακόμη και σε περίπτωση που δεν κερδηθούν νέα έργα.

Ωστόσο, το 2020 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα «ζεστή» χρονιά για την εταιρία (και τον κλάδο των συμβούλων γενικότερα) για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί αποτελεί την τελευταία χρονιά του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020) και έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου μέσα στην επόμενη τριετία να απορροφήσει περίπου το 70% του Προγράμματος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα! Αν τελικά, η κρατική μηχανή δεν επισπεύσει τις διαδικασίες, τότε η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει ακόμη και έξι δισ. ευρώ τα οποία της προσφέρονται δωρεάν μέσω των Κοινοτικών Κονδυλίων... Κύκλοι της αγοράς αισιοδοξούν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εκμετάλλευση και του «τελευταίου ευρώ», καθώς έχει θέσει ως βασική πολιτική της προτεραιότητα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Και δεύτερον, επειδή ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), προκειμένου να μην επαναληφθούν οι θλιβερές καθυστερήσεις των παρελθόντων Προγραμμάτων, σε ότι αφορά την έναρξη απορρόφησης των κονδυλίων.

Ρύθμιση δανείων, επανεκτίμηση ακινήτου

Στις 30 Ιουνίου του 2019 η εισηγμένη εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-1,35 εκατ. ευρώ) και δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας χαμηλότερο της μονάδας (αρνητικό κεφάλαιο κίνησης).

Ήδη στα τέλη του 2019, οι Ευρωσύμβουλοι ρύθμισαν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις και στο εξής ο δανεισμός θα εξυπηρετείται από τα ενοίκια που εισπράττει η εισηγμένη λόγω της εκμίσθωσης τμήματος του ακινήτου της, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση ρευστότητας από τη λειτουργική επίδοση της εταιρείας.

Σε ότι αφορά το αρνητικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αυτό σχεδιάζεται να καλυφθεί σταδιακά με δύο κυρίως τρόπους: Πρώτον, μέσα από τη καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, αρχής γενομένης από το 2019. Και δεύτερον, από την ανατίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου (revaluation) της εισηγμένης εταιρείας, η οποία θα φανεί και αυτή στις λογιστικές καταστάσεις της οικονομικής χρήσης 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v