Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϊόντα για κορωνοϊό ετοιμάζει η Medicon Hellas

Την παραγωγή τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό και νέου βιοδείκτη τύπου SuPAR για το σύνολο των αναπνευστικών λοιμώξεων, επιχειρεί η εισηγμένη. Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα. Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις ο κύκλος εργασιών τριμήνου.

Προϊόντα για κορωνοϊό ετοιμάζει η Medicon Hellas

H Medicon Hellas, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών όχι μόνο φαίνεται να διατήρησε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τις οικονομικές της επιδόσεις κόντρα στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά παράλληλα επιχειρεί να προχωρήσει σε επέκταση παραγωγικής πλεύσης, ευελπιστώντας να προσφέρει νέα προϊόντα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση-διαχείριση της Covid-19.

Το 2019 φέρεται σύμφωνα με αναλυτές έκλεισε για τη Medicon Hellas με ελαφρά μειωμένο κύκλο εργασιών, κερδοφόρο αποτέλεσμα και ρυθμισμένο το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων (αντιμετωπίστηκε πρόβλημα που προέκυψε από το PSI των κρατικών ομολόγων το 2012).

To κατά πόσο η πανδημία θα επηρεάσει τα φετινά αποτελέσματα της εταιρείας δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, ωστόσο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναλυτές εκτιμούν ότι ο τζίρος της εισηγμένης δεν απείχε σημαντικά από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία (π.χ. πτώση περίπου κατά 60%-70% στην εγχώρια αγορά των διαγνωστικών κέντρων κατά τη διάρκεια των μέτρων).

Ειδικότερα, λόγω της Covid-19 η ζήτηση στα διαγνωστικά κέντρα της Medicon Hellas εμφανίζει σαφή πτώση, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί στο κομμάτι των εξαγωγών της εταιρείας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ανοδικά κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Αντίθετα, αυξητικά κινούνται οι εργασίες που αφορούν τον μοριακό έλεγχο του κορωνοϊού, επίδοση που θα μπορούσε να είναι σαφώς μεγαλύτερη σε περίπτωση που δεν υπήρχε στενότητα εισαγωγής σχετικών αντιδραστηρίων από το εξωτερικό.

Η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, οδήγησε την εισηγμένη εταιρεία σε μερική αλλαγή του παραγωγικού-ερευνητικού της προσανατολισμού, προκειμένου να επιχειρήσει να προσφέρει στην αγορά προϊόντα που απαιτεί η αντιμετώπιση-διαχείριση της πανδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που διεξάγει η εισηγμένη προκειμένου να μπορέσει να παράγει τεστ αντισωμάτων κορωνοϊού, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να φανούν μέσα στο φθινόπωρο. Το προϊόν αυτό θα μπορούσε να προωθηθεί στην αγορά, αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο για την Covid-19.

Ένα δεύτερο εγχείρημα που επιχειρείται είναι αυτό της δημιουργίας-παραγωγής νέου βιοδείκτη τύπου SuPAR. Ο σχετικός βιοδείκτης αφορά όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις (άρα και αυτή που προέρχεται από τον κορωνοϊό) και στόχο έχει να προειδοποιεί τους γιατρούς σχετικά με την προδιάθεση του ασθενή -από τη στιγμή που μολυνθεί- για αιφνίδια πιθανή επιδείνωση της υγείας του. Τα αποτελέσματα της σχετικής προσπάθειας δεν αναμένεται να προκύψουν πριν το τέλος του προσεχούς φθινοπώρου.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία θεωρούν ότι μετά και την εμφάνιση της τρέχουσας πανδημίας, έχει έρθει η ώρα για αύξηση των κρατικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων συρρικνώθηκε υπέρμετρα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Επίσης, υποστηρίζουν ότι μέτρα όπως το rebate και το claw back θα πρέπει να επαναξιολογηθούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει -ιδίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης- να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος αποπληρωμής των κρατικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v