Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει με αλλαγές το deal Eurobank-doValue για FPS

Τι είπε σε τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της doValue. Η επιβεβαίωση τόσο της πρόθεσης να κλείσει το deal, όσο και της επαναδιαπραγμάτευσης επιμέρους αλλαγών στη συμφωνία. Εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 10-15 δισ. νέα NPEs στην Ελλάδα λόγω Covid-19.

Κλείνει με αλλαγές το deal Eurobank-doValue για FPS

Την πρόθεσή της να κλείσει τη συμφωνία εξαγοράς του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, FPS, από την Eurobank, με τροποποιήσεις επιμέρους όρων, επανέλαβε σήμερα η διοίκηση της doValue, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. (Eurobank Οι αλλαγές που ζητά η doValue…).

Στην τηλεδιάσκεψη, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου, η διοίκηση της doValue διευκρίνισε ότι η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί, εντός Μαΐου, όπως αναμενόταν, δηλαδή, βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε πεπεισμένη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, στάση που προφανώς προϊδεάζει για τη θετική εξέλιξη της διαπραγμάτευσης επιμέρους όρων. Σε σχετική ερώτηση, η διοίκηση της doValue επιβεβαίωσε την αναδιαπραγμάτευση, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ανέφερε μόνο ότι οι νέοι όροι θα λειτουργούν προς το συμφέρον των μετόχων της doValue.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η doValue έθεσε θέμα τροποποίησης επιμέρους όρων της συμφωνίας, όπως η διάρκεια της περιόδου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank από την FPS και η αναδιάταξη στο χρονισμό των σταθερών προμηθειών (management fees), ώστε να αποκατασταθεί το πλήγμα, που επιφέρει στην προσδοκώμενη απόδοση η πιθανή υστέρηση στις προβλεπόμενες εισπράξεις.

Η αρχική συμφωνία, μεταξύ Eurobank- doValue, προέβλεπε την 10ετή ανάθεση στην FPS της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) και των δανείων σε πρώιμη καθυστέρηση ( σ.σ. μικρότερη των 90 ημερών) της Eurobank. Επίσης, η FPS αναλαμβάνει τη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων που προέρχονται από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο.

Η doValue ζήτησε την επέκταση της περιόδου διαχείρισης κατά 12 με 24 μήνες, ως βασικό μέτρο αποκατάστασης του πλήγματος, που επέφερε η πανδημία στην υλοποίηση του business plan.

Επιπρόσθετα έχει γραφεί, χωρίς να διαψευσθεί, ότι προτίθεται να καταβάλει σε δόσεις το τίμημα των 248 εκατ. ευρώ για το 80% της FPS. Τέλος προβλέπεται earn-out scheme 40 εκατ. ευρώ εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι EBITDA.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ν. Ευρώπη εκτιμά ότι η πανδημία του Covid-19 θα δημιουργήσει νέα NPEs ύψους 60 με 80 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 60 με 70 δισ. στην Ισπανία και 10 με 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 80% της doValue αποτελεί το ένα μέρος της συναλλαγής. Το δεύτερο αφορά στην πώληση έναντι 15 εκατ. ευρώ στη doValue του 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo. Για την ολοκλήρωση αυτού του σκέλους της συναλλαγής εκκρεμεί η λήψη κρατικής εγγύησης επί των senior note τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v