Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Οι αλλαγές που ζητά η doValue στο deal της FPS

Στρατηγική επιλογή, η εξαγορά του 80%. Δεν τίθεται θέμα μείωσης τιμήματος, λόγω Covid-19, αλλά επέκταση της περιόδου διαχείρισης των NPEs και αλλαγές στον χρονισμό των σταθερών προμηθειών. Πιθανή η αναδιάρθρωση δανεισμού της doValue.

Eurobank: Οι αλλαγές που ζητά η doValue στο deal της FPS

Με βασικό σενάριο την ολοκλήρωση, εντός του μήνα, της εξαγοράς του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, FPS, από την Eurobank κινείται ο ιταλικός όμιλος doValue, ο οποίος ελέγχεται κατά 28% από το private equity fund Fortress.

Η διοίκηση της doValue, τόσο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 όσο και στις μετέπειτα επίσημες αναφορές της, δεν έχει θέσει κανέναν «αστερίσκο» ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη Eurobank, μετά την εκδήλωση της πανδημίας της Covid-19.

Αντίθετα, στην έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2019, η απόκτηση του 80% της FPS χαρακτηρίζεται ως βήμα για την εδραίωση της doValue στη θέση της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων και ακινήτων στη Νότια Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος), όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο τριετίας 2020-22.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η doValue δεν έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπροσαρμογή του συμφωνηθέντος τιμήματος για το 80% της FPS, μετά την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα περιορισμού της. Έχει, όμως, θέσει ζήτημα τροποποίησης επιμέρους όρων της συμφωνίας, όπως η διάρκεια της περιόδου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank από την FPS και η αναδιάταξη στον χρονισμό των σταθερών προμηθειών (management fees), ώστε να αποκατασταθεί το πλήγμα που επιφέρει στην προσδοκώμενη απόδοση η πιθανή υστέρηση στις προβλεπόμενες εισπράξεις.

Η συμφωνία μεταξύ Eurobank- doValue προβλέπει τη 10ετή ανάθεση στην FPS της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) και των δανείων σε πρώιμη καθυστέρηση (σ.σ. μικρότερη των 90 ημερών) της Eurobank. Επίσης, η FPS αναλαμβάνει τη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων που προέρχονται από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο.

Η doValue ζητά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την επέκταση της περιόδου διαχείρισης κατά 12 με 24 μήνες, ως βασικό μέτρο αποκατάστασης του πλήγματος που επέφερε η πανδημία στην υλοποίηση του business plan. Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό, είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις (π.χ. επέκταση της περιόδου επίτευξης στόχων EBITDA, που οδηγούν στην καταβολή υπερτιμήματος 40 εκατ. ευρώ).

Ο ιταλικός όμιλος θα καταβάλει, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, 248 εκατ. ευρώ για το 80% της FPS, ενώ προβλέπεται earn-out scheme 40 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του τιμήματος, όπως είχε ανακοινωθεί, θα γίνει μέσω σύναψης νέου δανεισμού.

Αναδιάρθρωση όρων δανεισμού πριν το deal της FPS

Ο παραπάνω προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει, η doValue, όμως, είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το 80% της FPS, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη.

Ειδικότερα, αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία εκτιμούν ότι τα EBITDA κατά τη φετινή χρήση θα υποχωρήσουν ελαφρώς, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού, λόγω χρηματοδότησης του τιμήματος εξαγοράς της FPS, θα οδηγήσει σε παραβίαση χρηματοοικονομικών όρων των δανειακών της συμβάσεων (σ.σ. με βασικότερο τον δείκτη καθαρός δανεισμός προς EBITDA, ο οποίος ενδέχεται να ξεπεράσει τις 3 φορές).

Είναι λογικό, ως εκ τούτου, η doValue να κινηθεί προληπτικά, ζητώντας αναδιάρθρωση όρων δανειακών συμβάσεων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης covenants στο τέλος του έτους. Κάτι ανάλογο έπραξε πρόσφατα η επίσης ιταλική Cerved.

Προς την ίδια κατεύθυνση προϊδεάζει και η απόφαση της διοίκησης να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2019, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στις τρέχουσες συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

Συνέργειες με την Bain

Σημειώνεται ότι πρόσφατα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της doValue, αποκτώντας μέσω Χρηματιστηρίου το 9,8% το private equity fund Bain Capital, εξέλιξη που όχι μόνο ενισχύει τη μετοχική βάση της εταιρείας αλλά δημιουργεί προσδοκίες για συνέργειες, καθώς η Bain δραστηριοποιείται στην αγορά χαρτοφυλακίων NPEs στη Νότια Ευρώπη, χωρίς να διαθέτει δική της πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων.

Τέλος, το ξέσπασμα της πανδημίας οδηγεί σε αύξηση των υπό διαχείριση NPEs της doValue, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών διαχείρισης με ιταλικές και ισπανικές τράπεζες. Τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς δείχνουν αύξηση των ροών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 17% στην Ιταλία και πάνω από 100% στην Ισπανία.

Η doValue έκλεισε τη χρήση 2019 με σημαντική βελτίωση στα μεγέθη της, χάρη στην αύξηση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, οι οποίες στο τέλος του 2019 ανέρχονταν σε 131,5 δισ. ευρώ έναντι 82,2 δισ. ευρώ πέρσι.

Η κρίσιμη μάζα έφερε αύξηση στα έσοδα (σ.σ. τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 323,7 εκατ. από 209,6 εκατ. ευρώ το 2018) και τα EBITDA στα 140,4 εκατ. ευρώ ( +62%). Το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 39% από 37% το 2018 και 33% το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v