Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμευση Jumbo για διανομή προς τους μετόχους και το 2020

Θετικές ενδείξεις από την επαναλειτουργία του δικτύου της καταγράφει η Jumbo. Η «εκρηκτική» ζήτηση σε Ελλάδα, Κύπρο, η θετικότερη εκτίμηση για τα αποθέματα και η διατήρηση της βάσης κόστους, χωρίς περικοπές. Τι είπε στη ΓΣ ο Απ. Βακάκης.

Δέσμευση Jumbo για διανομή προς τους μετόχους και το 2020

Σε χρηματική διανομή κερδών και για τη χρήση του 2020 προσανατολίζεται ο όμιλος Jumbo, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος Απ. Βακάκης στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Κατά τον κ. Βακάκη, αν και το 2020 «θεωρείται μια χαμένη χρονιά», εντούτοις η διοίκηση της εταιρείας έχει την πρόθεση να προτείνει τη χρηματική διανομή ποσού που ισούται με το 50% των διανεμηθέντων κερδών της χρήσης 2019 (συνολικά 0,47 ευρώ ανά μετοχή) το 2020. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων τον περασμένο Νοέμβριο θεσμικά χαρτοφυλάκια είχαν εκφράσει -καταψηφίζοντας θέματα της ατζέντας- τη δυσαρέσκειά τους για τη συντηρητική πολιτική διανομής κερδών που ακολουθούσε ο όμιλος.

Στη χθεσινή Γ.Σ., ο μεγαλομέτοχος και επικεφαλής του ομίλου ανάφερε ότι η πρόθεση χρηματικής διανομής για την τρέχουσα 12μηνη χρήση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι «η Jumbο διαθέτει ένα μοντέλο παραγωγής μερισμάτων». Υποστήριξε πως τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν στοιχείο της στρατηγικής της και υπογράμμισε πως «δεν παρακρατούμε ρευστότητα για σαδιστικούς λόγους».

Πέραν των διανεμητικών πολιτικών και των σχέσεων με τους θεσμικούς επενδυτές που διατηρούν σημαντική θέση στη μετοχή, ο κ. Βακάκης προχώρησε σε ενημέρωση που αφορά τόσο την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων του ομίλου όσο και στην προοπτική των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ζήτηση σε Ελλάδα και Κύπρο υπήρξε «εκρηκτική», διαψεύδοντας θετικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Στην Κύπρο, ενώ λειτουργούν 3 από τα 5 φυσικά καταστήματα, εντούτοις αυτά παράγουν πωλήσεις όσο το σύνολο του δικτύου ενώ στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης πωλήσεων είναι διψήφιος. Παρά το γεγονός του ότι η διοίκηση του ομίλου αναμένει να επιβεβαιώσει τη διατηρησιμότητα αυτής της τάσης και παρά του ότι εν μέσω lockdown έχει χαθεί το 20% του εκτιμώμενου τζίρου, οι παραπάνω ενδείξεις την οδηγούν σε ευνοϊκότερη πρόβλεψη όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων της υποδωδεκάμηνης χρήσης του 2019, ο κ. Βακάκης είχε κάνει λόγο για συγκράτηση των νέων παραγγελιών και της αποθεματοποίησης της Jumbo, υπό τον φόβο της χαμηλής ζήτησης για εποχικά είδη. 

Όσον αφορά δε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, η διοίκηση του ομίλου ανάφερε ότι κινούνται ακόμη και σήμερα στο +30% (έναντι της περυσινής αντίστοιχης περιόδου), αλλά έχουν υποχωρήσει από το υψηλό του +120% που εμφάνισαν κατά το δίμηνο lockdown. Στο πλαίσιο αυτό, ο Απ. Βακάκης ανάφερε μετά από σχετική ερώτηση του Εuro2day.gr πως δεν υπάρχουν τακτικές μείωσης κόστους, αλλά παραμένει η στρατηγική της λελογισμένης αποθεματοποίησης και ανάπτυξης.

«Η Jumbο δεν κάνει χρήση καμίας εκ των βοηθητικών διατάξεων που πρόσφερε η κυβέρνηση, γιατί δεν τις χρειάζεται. Κατ’ επέκταση σε ό,τι αφορά το μέλλον, δεν προτιθέμεθα να κάνουμε χρήση διαδικασιών μειώσεων κόστους. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε», είπε. Προσέθεσε ότι το επενδυτικό πλάνο του ομίλου συνεχίζεται, αλλά καθυστερεί εξαιτίας της αντικειμενικής παύσης διαφόρων θεσμικών και διοικητικών λειτουργιών λόγω της πανδημίας.

Τόνισε επίσης ότι η Jumbο θα προχωρήσει σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, δεδομένου ότι είναι ασαφής η τάση ως προς τον τουρισμό και άρα τις ανάγκες κάλυψης αδειών εργαζομένων ή και ενίσχυσης καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές.

«Σε επιμέρους θέματα, ο σχεδιασμός μας κινείται μέρα με την ημέρα. Θα είναι πολύ δύσκολο να υπερκαλύψουμε την απώλεια τζίρου της τάξης του 20%, που υφιστάμεθα, ωστόσο, αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την προοπτική των επόμενων μηνών», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v