Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Χαμηλότερες του Q1 οι επιδόσεις του 2020 και του 2021

«Τα ΕΛ.ΠΕ στάθηκαν στα πόδια τους στον πρώτο κύκλο της κρίσης», είπε στους μετόχους ο CEO. Εκτιμήσεις για πτώση 20% με 30% της αγοράς καυσίμων στο τέλος του 2020. Τα σχέδια για ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση. Οι προσδοκίες για ΔΕΠΑ.

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Χαμηλότερες του Q1 οι επιδόσεις του 2020 και του 2021

Με ρεαλιστική πρόβλεψη έκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, αν και τόνισε ότι η «εταιρεία πέτυχε να σταθεί στα πόδια της στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου της κρίσης», ωστόσο συμπλήρωσε: «Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικά. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε τις ίδιες αποδόσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς καθώς και για το 2021». Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως «πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια της στρατηγικής μας. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι δεν αλλάζουν, ωστόσο θα χρειαστούν αλλαγές στον χρονισμό και στη διάθεση πόρων».

Στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου χαρακτήρισε «ικανοποιητική την πορεία της εταιρείας στα αχαρτογράφητα νερά της κρίσης». Ο όμιλος, κατά τον πρόεδρο, «κινείται κι εξακολουθεί να κινείται με σταθερά βήματα, εξασφαλίζοντας σταθερές χρηματοοικονομικές ροές και υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Παραμένει στον όμιλο η εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Κατά τον κ. Σιάμισιη, οι στόχοι της εταιρείας στην πρωτόγνωρη κρίση και πρωτοφανή πτώση της διεθνούς αγοράς του αργού ήταν να μην υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στην εταιρεία, να εφοδιάζεται αδιάλειπτα η αγορά των καυσίμων και να διατηρήσει η εταιρεία την οικονομική της ανεξαρτησία, με ενίσχυση της ρευστότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν και τα ΕΛ.ΠΕ περιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά υγρών καυσίμων θα κλείσει στο τέλος του χρόνου με πτώση 20% με 30%. Μάλιστα σημείωσε πως πρόκειται για το θετικό σενάριο, ενώ απέδωσε την υποχώρηση στη βουτιά της τουριστικής κίνησης.

Ερωτηθείς για τους διαγωνισμούς πώλησης των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σιάμισιης κλήθηκε να επιβεβαιώσει τις τελευταίες δηλώσεις του περί της αξίας των συμμετοχών των ΕΛ.ΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προσδιορίσει στα 250 με 300 εκατ. ευρώ την αξία του 35% της εταιρείας στη ΔΕΠΑ Υποδομών και στα 50 με 100 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Διευκρίνισε πως τα μεγέθη αυτά αποτελούν τη λογιστική αξία και όχι την πραγματική αξία των εταιρειών. Έσπευσε να προσθέσει πως «ελπίζει σε υψηλότερες προσφορές αφού το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης».

Σχετικά με τη διείσδυση του ομίλου στις ΑΠΕ, ο Ανδρέας Σιάμισιης είπε ότι παραμένει ο στόχος για χαρτοφυλάκιο 600 MW, χωρίς όμως να τον τοποθετήσει χρονικά. Αρκέστηκε στον στόχο των 300 MW για το τέλος του 2021, ενώ αναφορικά με το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW στην Κοζάνη είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι αδειοδοτικές διαδικασίες. Εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες για να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος ρωτήθηκε και για την ηλεκτροκίνηση. Έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα σχέδια της εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται. Πάντως θεωρεί αυτονόητη τη δραστηριοποίηση του ομίλου μέσα από το δίκτυο των 1.700 πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα.

Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε το μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Έχει καταβληθεί προμέρισμα 0,25 ευρώ και απομένει το υπόλοιπο ποσό του 0,25 ευρώ. Η αποκοπή θα γίνει στις 29 Ιουνίου και η καταβολή στις 6 Ιουλίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v