Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού βάζει φέτος τον πήχη ο Ομιλος Quest

Πώς βλέπει η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου την πορεία των φετινών οικονομικών μεγεθών του, μετά και τις ισχυρές επιδόσεις κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Τι δηλώνει ο Θεόδωρος Φέσσας για τις υποθέσεις των SingularLogic και Γ.Ε. Δημητρίου.

Πού βάζει φέτος τον πήχη ο Ομιλος Quest

Σε περαιτέρω ανάλυση του φετινού στόχου για την επίτευξη λειτουργικών κερδών αντίστοιχων των περυσινών που είχε αναφέρει στις 10  Ιουνίου στους αναλυτές (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) προχώρησε ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του εισηγμένου ομίλου.

«Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, φαίνεται πως θα τα πάμε καλύτερα από πέρυσι», σημείωσε ο κ. Φέσσας, ενώ στο μέτωπο των κερδών υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι: 

  1. Πέρυσι είχαμε έκτακτη θετική επίδραση ύψους 1,5 εκατ. από αντιλογισμό παλαιότερης πρόβλεψης. 
  2. Στο ένα εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της ACS από την ανάγκη εξυπηρέτησης της απότομης εκτίναξης των εργασιών της κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.
  3. Κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ θα είναι μειωμένα τα κέρδη της Cardlink, μετά την ανανέωση των συμφωνιών της με τις τράπεζες (το 2020 αποτελεί μεταβατικό έτος για τη συγκεκριμένη εταιρεία).
  4. Υπήρξε χορηγία ύψους 500 χιλ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Απόστολο Γεωργαντζή, τόσο ο Μάιος όσο και ο Ιούνιος εξελίχθηκαν σε δύο καλούς μήνες για τα έσοδα της εταιρείας, καθώς και ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα των περιοριστικών μέτρων, παρά την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Γενικότερη εκτίμηση των στελεχών της Quest είναι ότι διαμορφώνεται μια τάση μακροχρόνιας αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου, όπως για τις ACS (ηλεκτρονικό εμπόριο), Cardlink (ηλεκτρονικές συναλλαγές), Unisystems και InfοQuest (περαιτέρω ψηφιοποίηση, εργασία εξ αποστάσεως, κ.λπ.).

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της Quest Holdings ανέφερε:

  • Τα διαθέσιμα και οι πιστωτικές γραμμές του ομίλου υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ.
  • Η επένδυση στο νέο κέντρο διαλογής της ACS στο Αιγάλεω συνεχίζεται εντατικά και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2021. 
  • Η εταιρεία συνεχίζει τη διανομή προϊόντων ηλεκτρικών συσκευών της Γ.Ε. Δημητρίου, χωρίς αυτό να της εξασφαλίζει κέρδος. Βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και τη διοίκηση της Δημητρίου, έτσι ώστε να συμφωνηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης (σύνθετη υπόθεση, καθώς αφορά  τρεις εταιρείες, την εισηγμένη και τις δύο θυγατρικές της), το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί δικαστικά προς έγκριση. Σε περίπτωση που όλα προχωρήσουν ομαλά (και αποφασιστεί προφανώς κούρεμα υποχρεώσεων), τότε η Quest θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Γ.Ε. Δημητρίου (κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης θα κατατεθεί μέσα στο φθινόπωρο, συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια απαιτούνται συνήθως 6-12 μήνες μέχρις ότου εκδοθεί η σχετική απόφαση).
  • Η θυγατρική Unisystems σε συνεργασία με τη SoftOne του ομίλου Γερμανός δεν υπέβαλαν τελικά δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της SingularLogic, καθώς δεν τους είχαν δοθεί αναλυτικές πληροφορίες κατά δραστηριότητα. «Τόσο εμείς όσο και η πλευρά της SoftOne ενδιαφερόμαστε για ένα τμήμα του ομίλου της SingularLogic και από τη στιγμή που δεν είχαμε αναλυτικά στοιχεία, δεν μπορούσαμε να σταθμίσουμε το τι θα κατέβαλε ο καθένας από τους δύο. Προφανώς, η MIG επέλεξε να μη δώσει στοιχεία -ανοίγοντας το data room- σε ανταγωνιστές της. Μπορεί να έχει και δίκιο, αλλά με τον τρόπο αυτό περιόρισε τον αριθμό των διεκδικητών», σημείωσε ο κ. Φέσσας. 
  • H Quest κατέχει μέχρι σήμερα 22.082 ίδιες μετοχές της, τις οποίες τις απέκτησε σε εύρος τιμών μεταξύ 6,5 και 7,0 ευρώ, όταν είχαν υποχωρήσει έντονα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. 
  • Η αλλαγή μετά από χρόνια ελεγκτικού οίκου (από την PwC στην KPMG) έγινε μόνο για λόγους διαφάνειας (αλλαγή οίκων κατά χρονικά διαστήματα). Πολιτική του εισηγμένου ομίλου είναι να ελέγχεται από εταιρεία που ανήκει στους λεγόμενους «Big 4».

Τέλος, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Παρασκευής (26/6/2020) αποφάσισε μεταξύ άλλων την επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών μέσα στους επόμενους  24 μήνες, σε εύρος τιμών μεταξύ 1 και 20 ευρώ.

Αντίθετα, το θέμα της αλλαγής των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα συζητηθεί σε επαναληπτική γενική συνέλευση μέσα στον Ιούλιο, καθώς η Quest Holdings προτίμησε να περιμένει την (εδώ και έξι μήνες αναμενόμενη) ψήφιση του νέου νόμου περί Εταιρικής Διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v