Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν εναλλακτικά σενάρια για τη ΔΕΘ

Τηλεδιάσκεψη δημάρχων και ΔΕΘ-Helexpo. Ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, σημειώνει ανακοίνωση της τελευταίας. Πάνω από 60 εκθέτες ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ, λέει η γερμανική πρεσβεία.

Ψάχνουν εναλλακτικά σενάρια για τη ΔΕΘ

Εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις μετά την απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ αναζητούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η διοίκηση της ΔΕΘ. Όπως γνωστοποίησε ο δήμος, η επόμενη μέρα αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που οργανώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και τη συμμετοχή του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΔΕΘ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, καθώς και του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo Τάσου Τζήκα.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης -με τη χρήση των νέων τεχνολογιών- γεγονότων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στην ακύρωση της φετινής ΔΕΘ αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την προσαρμογή των κλαδικών εκθέσεων στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, διοργανώνοντας μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Νωρίτερα η ΔΕΘ-Helexpo σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση:

«Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια Ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει, καθώς τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών».

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί υπό τον φόβο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας. σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης.

 Κάνει λόγο για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, γεγονός που έχει δημιουργήσει απογοήτευση στις τάξεις του βιοτεχνικού κόσμου.

«Θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Περιμένουμε με την έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του επιχειρείν για την περιοχή μας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης πρόεδρος του , υπογραμμίζοντας πως τώρα είναι η ώρα να στηριχτεί και η δυνατότητα ενός εναλλακτικού τρόπου διοργάνωσης της ΔΕΘ.

Πρεσβεία Γερμανίας: Μαζί με την Ελλάδα για την ανάπτυξη... και χωρίς ΔΕΘ

«Ακόμα και χωρίς τη φετινή ΔΕΘ, για τη Γερμανία είναι σαφές ότι η ελληνογερμανική συνεργασία, είτε σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό ή πολιτιστικό επίπεδο είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές, σημαντική για την Ευρώπη, και ενέχει ευκαιρίες για το μέλλον» τονίζει σε μήνυμά της η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Γερμανία: Ισχυροί εταίροι στην κρίση. Μαζί για την ανάπτυξη και την καινοτομία, ακόμα και χωρίς την φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», η γερμανική πρεσβεία επισημαίνει πως η Γερμανία εκφράζει τον σεβασμό της στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ματαιώσει την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Περαιτέρω σημειώνει πως όλες οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ είχαν δρομολογηθεί, ώστε μαζί με την Ελλάδα να δοθεί το σήμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά τον γενικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού.

Παράλληλα γνωστοποιεί ότι παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πάνω από 60 εκθέτες, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, μεγάλοι όμιλοι εγγεγραμμένοι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα και οι αδελφοποιημένοι με τη Θεσσαλονίκη δήμοι της Κολωνίας και της Λειψίας ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ με επίκεντρο τα μεγάλα θέματα του μέλλοντος, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, η ηλεκτροκίνηση ή οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας.

«Εντελώς μέσα στο πνεύμα του συνθήματος της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ: Όλοι μαζί. Να ξανακάνουμε την Ευρώπη ισχυρή!» διαμηνύει επίσης η γερμανική πρεσβεία και σημειώνει καταληκτικά: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη! Θα τα ξαναπούμε σύντομα!»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v