Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Γκάζι… κερδών και ανάκαμψης από την ενέργεια

Πώς ο τομέας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου κράτησε υψηλά τα EBITDA της Mytilineos στο εννιάμηνο. Η συμβολή του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου στη μεταλλουργία και η εκτίναξη της λειτουργικής κερδοφορίας στον ηλεκτρισμό.

Mytilineos: Γκάζι… κερδών και ανάκαμψης από την ενέργεια

Ισχυρές επιδόσεις σε ένα εννιάμηνο γεμάτο προκλήσεις αλλά και προοπτικές δυνατής επανάκαμψης από το νέο έτος προσφέρει στη Mytilineos ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η εισηγμένη, χάρη στην ενέργεια πρωτίστως και δευτερευόντως στον τομέα της μεταλλουργίας, έχτισε γερές άμυνες απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, φάνηκε ανθεκτική στις ακραίες διακυμάνσεις των commodities καθώς και των τιμών ρεύματος. Η στρατηγική που ακολουθεί τόσο με το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο (εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου) όσο και με το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών «Ήφαιστος» στο Αλουμίνιο της Ελλάδας τής έχουν προσφέρει μεγάλα περιθώρια για την άμυνά της αλλά και την επανάκαμψη των δραστηριοτήτων της. Έτσι η λειτουργική κερδοφορία της Mytilineos μειώθηκε ελαφρώς στα 234,5 από 248 εκατ. ευρώ το περσινό εννιάμηνο.

Ο τομέας (ΤΕΔ) ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στο εννιάμηνο του 2020, παρά τη μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (-4,8%) λόγω της πανδημίας, αλλά και τις κατά 35% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά (ΟΤΣ).

Αναφορικά με το μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο έχει αναδειχθεί πλέον ως το βασικό καύσιμο, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 50,6%. Σημαντικά ενισχυμένη είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ, που ανήλθε στο 27% της συνολικής παραγωγής. Έτσι, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 664,6 εκατ., που αντιστοιχεί σε 49,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 700,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτοξεύτηκαν σε 122,3 εκατ. τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, από 73,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 66,7%. Ιδιαίτερα, αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο, η επίδοση του τομέα αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, με το EBITDA να διαμορφώνεται σε 51 εκατ. έναντι 23 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η μεταλλουργία

Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της Mytilineos διατήρησε σε υψηλά επίπεδα και τα περιθώρια του τομέα της μεταλλουργίας. Οι μειωμένες τιμές των πρώτων υλών και του φυσικού αερίου στο εννιάμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου αντιστάθμισαν εν μέρει την επίδραση στα αποτελέσματα από τις μειωμένες τιμές πώλησης, βελτιώνοντας το κόστος παραγωγής κατά περίπου 25% στην αλουμίνα και στο πρωτόχυτο αλουμίνιο, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA/sales) σε υψηλά επίπεδα κοντά στο 30%, αντίστοιχα με τη συγκρινόμενη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη μεταλλουργία με την ονομασία «Ηφαιστος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις έως τώρα εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε 18 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021, με τον συνολικό στόχο να ανέρχεται σε 62 εκατ., εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ αφορούν σε βελτίωση του EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση και τα υπόλοιπα αφορούν σε εφάπαξ (one-off) βελτιώσεις.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v