Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι Κουτσολιούτσοι «έριξαν» δύο φορές την Αγροτική

Πλασματικό το 65% του κύκλου εργασιών της Folli Follie στη χρήση 2010, όταν απορρόφησε KAE και Elmec Sports. Το «φουσκωμένο» τίμημα εξαγοράς της Elmec από τα ΚΑΕ και τα 2 εκατ. ευρώ που φέρεται να κατέληξαν στις τσέπες Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Πώς οι Κουτσολιούτσοι «έριξαν» δύο φορές την Αγροτική

Σε παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις στηρίχθηκε ο υπολογισμός της εύλογης αξίας της Folli Follie, κατά τη συγχώνευσή της με τις ΚΑΕ και Elmec Sport, εξέλιξη που αδίκησε τόσο την Αγροτική Τράπεζα ως μέτοχο μειοψηφίας της Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) όσο και τους μετόχους μειοψηφίας της Elmec Sport. 

Βάσει της έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που απεστάλη στη Folli Follie στις 16 Ιανουαρίου 2020, οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2010 ήταν ψευδείς και παραπλανητικές. Συγκεκριμένα η έκθεση  επιβεβαιώνει πως τραπεζικά υπόλοιπα, ύψους 88 εκατ. δολαρίων, που συμπεριλήφθηκαν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης δεν υφίσταντο. Επίσης, τουλάχιστον 243 εκατ. ευρώ από τις ενοποιημένες πωλήσεις ήταν εικονικές επί συνόλου κύκλου εργασιών της Folli Follie (χωρίς να συνυπολογίζονται οι πωλήσεις ΚΑΕ, Elmec, Links of London) 372,5 εκατ. ευρώ. 

Με πλασματικό τουλάχιστον το 65% των πωλήσεων των χρήσεων 2009, 2010 και το 50% της χρήσης 2008, η συγχώνευση στηρίχθηκε σε σχέσεις ανταλλαγής που αποδεικνύονται εκ των υστέρων… ληστρικές για τους μετόχους μειοψηφίας ΚΑΕ και Elmec Sport, καθώς δεν αντικατόπτριζαν τα πραγματικά ποσοστά επί του συνόλου των μεγεθών και εύλογων αξιών των συνιστάμενων εταιρειών κατά τη συγχώνευση. 

Αντιθέτως, ωφελήθηκαν σημαντικά οι μέτοχοι της Folli Follie ABEE και κατ’ επέκταση ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως μεγαλομέτοχός της. Ο τελευταίος βρέθηκε να κατέχει το 37,47% της νέας εταιρείας (Folli Follie Group), που προέκυψε από τη συγχώνευση, ενώ προηγουμένως κατείχε το 42,46% της Folli Follie. 

Η συγχώνευση ολοκληρώθηκε στις 31.12.2010, με απορρόφηση των ΚΑΕ και Elmec Sport από τη Folli Follie. Οι σχέσεις ανταλλαγής διαμορφώθηκαν ως εξής: Οι μέτοχοι της Folli Follie αντάλλαξαν 1 μετοχή τους με 1,5355 μετοχές της νέας εταιρείας, αποκτώντας το 83,5%. Οι μέτοχοι της ΚΑΕ αντάλλαξαν 1 μετοχή με 0,4349 μετοχές της νέας εταιρείας, αποκτώντας το 16,25% και αυτοί της Elmec Sport 1 μετοχή προς 0,0621 μετοχές της νέας εταιρείας, αποκτώντας το 0,25%. 

Επί του εύλογου και δίκαιου της σχέσης ανταλλαγής γνωμοδότησαν οι Αlpha Βank, Εμπορική και η ελεγκτική εταιρεία ΕΝΕΛ-Εναλλακτική Ελεγκτική Ανώνυμη Εταιρεία. Για λογαριασμό της Αγροτικής, γνωμοδότηση έκανε η Εθνική Τράπεζα.  

Εξαγορά της Elmec Sport με «φουσκωμένο» τίμημα;  

Υπάρχουν υπόνοιες ότι η ΑΤΕ είχε υποστεί ζημιά και προηγουμένως ως μέτοχος μειοψηφίας των ΚΑΕ. Στις 5 Οκτωβρίου του 2007, τα ΚΑΕ, τα οποία ελέγχονταν από τη Folli Follie, αποκτούν το 51,84% της Elmec Sport από τη Homeric Department Stores του ομίλου Λασκαρίδη. Η υλοποίηση της συναλλαγής πραγματοποιήθηκε χρηματιστηριακά και αφορούσε περίπου 28 εκατ. μετοχές της Elmec, με μέση τιμή κτήσης τα 4 ευρώ.  Το κόστος αγοράς ανήλθε στα 114,8 εκατ. ευρώ. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Homeric Department Stores είχε εξαγοράσει την Elmec από τους βασικούς της μετόχους (Σάμι Φάις, Λούσι Φάις) μόλις πέντε μήνες νωρίτερα, πληρώνοντας για 28 εκατ. μετοχές 84 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, έβγαλε σε πέντε μήνες περίπου 28 εκατ. ευρώ.  

Πέραν αυτού, μέσω επικοινωνιών, που εντόπισε η PwC, προκύπτει ότι κατά την εξαγορά της Elmec από τη Homeric είχε υπογραφεί σύμβαση παρακαταθήκης ποσού 6 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία 8/5/2007. Βάσει της σύμβασης, οι Σάμι και Λούσι Φάις δεσμεύτηκαν προς τη Homeric να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με ακίνητα που ήλεγχε η Ηπειρωτική ΑΕΚΕ, θυγατρική της Elmec. Στην Ηπειρωτική άνηκε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου Μινιόν. 

Όταν τα ΚΑΕ εξαγόρασαν το 51,84% της Elmec, η παραπάνω σύμβαση παρακαταθήκης δεν κατέληξε σε αυτά αλλά στη παναμέζικη εταιρεία, τη Velvet Sea Legend, που είχε ιδρυθεί στις 6 Ιουλίου 2007. Η PwC εκτιμά ότι η Velvet Sea Legend ήταν συμφερόντων Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. 

Τελικώς, υπογράφηκε νέα σύμβαση παρακαταθήκης, με το ποσό να περιορίζεται από 6 σε 2 εκατ. ευρώ και τη Lysithea Shipmanagement Ltd να ορίζεται ως νέος θεματοφύλακας. Η PwC συμπεραίνει από σειρά ενδείξεων ότι πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, αλλά δεν έχει εντοπίσει επίσημα έγγραφα που να το αποδεικνύουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v