Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Από το 2022 η επιστροφή στην κανονικότητα

Δύσκολες οι εκτιμήσεις του CEO των ΕΛ.ΠΕ για την επιστροφή του ομίλου στην κανονικότητα. Τι είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης στην conf. call με τους αναλυτές. Το «πράσινο» στοίχημα της εισηγμένης.

Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Από το 2022 η επιστροφή στην κανονικότητα

Την αβεβαιότητα την οποία βιώνει ο κλάδος της διύλισης και των πετρελαιοειδών προσπάθησε να σημειώσει ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, αν και δήλωσε αισιόδοξος για την ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης και υπογράμμισε τη σημασία της διανομής του μερίσματος του 0,10 ευρώ ανά μετοχή «ως μήνυμα σταθερότητας», εντούτοις απάντησε σε ερώτηση για τις προβλέψεις του: «Χάσαμε δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό που βιώσαμε δεν το έχουμε ξαναζήσει. Πιστεύω ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα σημειωθεί στο τέλος του 2021. Δεν μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι αυτή η κανονικότητα θα είναι όπως ήταν το 2019!». Όπως εξήγησε, η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και στην κλιματική ουδετερότητα, ο περιορισμός των ταξιδιών και των μετακινήσεων όπως για επαγγελματικούς λόγους θα είναι ενδεχομένως η νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ, ο κλάδος της διύλισης και των πετρελαιοειδών επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην οικονομία: «Είμαστε στο κάτω μέρος της πυραμίδας…» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος κατέγραψε απώλειες στη λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των χαμηλών περιθωρίων διύλισης και της πτώσης της ζήτησης.

Ο κ. Σιάμισιης σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, κληθείς πάλι να δώσει τις προβλέψεις της πορείας των μεγεθών της εταιρείας ανά τρίμηνο, είπε ότι «το πρώτο δεν ξεκίνησε καλά, το δεύτερο και το τρίτο θα είναι κάπως καλύτερα και το τέταρτο τρίμηνο εκτιμώ πως θα είναι καλύτερο από το 2020».

Πάντως τα ΕΛ.ΠΕ, που κατάφεραν σε σχέση με άλλους πετρελαϊκούς ομίλους να μη γράψουν ζημιές την περασμένη χρονιά, βρήκαν ως ευκαιρία το 12μηνο να προχωρήσουν στο επενδυτικό πρόγραμμα που θα τα οδηγήσει σταδιακά στη νέα «πράσινη» εποχή.

Έτσι στο δεύτερο εξάμηνο ο όμολος ολοκλήρωσε τη μεγάλη συντήρηση (πενταετίας) των μονάδων του Ασπροπύργου με περιβαλλοντικές επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ και μείωση των εκπομπών σωματιδίων άνω του 50%.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι κατασκευαστικές εργασίες του φωτοβολταϊκού πάρκου των 204 MW στην Κοζάνη. Η εμπορική του λειτουργία αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στους αναλυτές ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος, παραμένει ο στόχος των 600 MW σε ΑΠΕ το 2025 κι εκτίμησε ότι αυτός θα επιτευχθεί κατά το ήμισυ το 2022. Τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1,3 GW και πέρα από την αξιοποίηση μέρους αυτού, θα κινηθούν και σε εξαγορές, εφόσον εντοπίσουν ευκαιρίες. Πάντως, για την ώρα κινούνται με έργα σε προχωρημένη φάση αδειοδότησης ισχύος 150 MW, για άλλα 190 MW είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού και τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις για άδειες έργων 215 MW σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Ο κ. Αλεξόπουλος επανέλαβε επίσης τα σχέδια του ομίλου για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, προσαρμοζόμενος στις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v