Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-Βιομηχανίες: Νέος γύρος «ηλεκτρισμένων» διαπραγματεύσεων

Παράταση έως τον Ιούνιο των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιδράσεις από τους πελάτες υψηλής τάσης για την επιμονή της δημόσιας εταιρείας στις αυξήσεις και τις ρήτρες. Τι απαντούν κύκλοι της δημόσιας εταιρείας.

ΔΕΗ-Βιομηχανίες: Νέος γύρος «ηλεκτρισμένων» διαπραγματεύσεων

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους πελάτες της στην υψηλή τάση, με τη δημόσια εταιρεία, όπως αποκάλυψε χθες η στήλη «Χαμαιλέων», να δίνει παράταση στις υφιστάμενες συμβάσεις και τις συζητήσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Στον αντίποδα, όμως, βιομηχανίες εντάσεως επισημαίνουν στο Euro2day.gr πως το πλαίσιο των συζητήσεων όπως έχει διαμορφωθεί από τον προμηθευτή τους δεν βοηθά στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Όπως για παράδειγμα το αίτημα για αυξήσεις της τάξης του 40% και 50%. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν τα προβλήματα ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι ελάχιστες εναπομείνασες στη χώρα βαριές βιομηχανίες αλλά και την κατάληξη ορισμένων εξ αυτών. Όπως η περίπτωση της Χαλυβουργικής, με χρέη της τάξης των 30 εκατ. ευρώ προς τη ΔEΗ, και τη ΛΑΡΚΟ, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. Δύο βιομηχανίες που οδηγήθηκαν σε λουκέτο, πιεζόμενες και από το ενεργειακό κόστος.

Παράγοντες επίσης των ίδιων βιομηχανιών εντάσεως σημειώνουν πως οι κυβερνητικές κατευθύνσεις για την επανάκαμψη της μεταποίησης την επόμενη μέρα της πανδημίας φαίνεται να μην αποτυπώνονται στις προτάσεις της ΔΕH προς τον κλάδο. Τάσσονται, δε, υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων με τη δημόσια επιχείρηση.

Πηγές της δημόσιας εταιρείας αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η παράταση στις συμβάσεις και τις διαπραγματεύσεις δόθηκε αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της υψηλής τάσης από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής στο νέο μοντέλο της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το target model και τις νέες χρηματιστηριακές τους αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράταση είχε δοθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Από τη ΔEΗ, επίσης, κύκλοι αναφέρουν ότι οι συμβάσεις και τα τιμολόγια ρεύματος θα πρέπει να αλλάξουν δομή και να αντικατοπτρίζουν τα νέα δεδομένα που φέρνει το target model όπως αυτά της αγοράς εξισορρόπησης, της καμπύλης ζήτησης. Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει, όπως ερμηνεύουν αρμόδιοι παράγοντες, προκαθορισμένη τιμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών ενέργειας που συνοδεύουν το target model. Κι επαναλαμβάνουν πηγές της δημόσιας εταιρείας, πως δεν είναι δυνατόν να πουλά κάτω του κόστους.

Κύκλοι άλλων ενεργοβόρων καταναλωτών (τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργία σιδήρου κ.λπ.) και πελατών της ΔEΗ, μιλώντας στο Euro2day.gr, θεωρούν πως «δεν έχει κανένα νόημα η παράταση έως τον Ιούνιο», από τη στιγμή που η δημόσια εταιρεία στην πρότασή της που τους είχε αποστείλει τον περασμένο Δεκέμβριο έβαζε ως όρο την αναδρομική χρέωσή τους στη βάση των νέων συμβάσεων. Αναδρομικότητα που θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι οι ρήτρες που έχει βάλει στο τραπέζι η δημόσια εταιρεία, όπως η ρήτρα κόστους εξισορρόπησης και το «πέναλτι» take or pay της μηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος. Κατά τους κύκλους των συγκεκριμένων βιομηχανιών, τέτοιες τιμολογήσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο το οποίο εμποδίζει τις επιχειρήσεις στο να χαράξουν στρατηγική επενδύσεων αλλά και με υψηλό κίνδυνο ως προς την ίδια την παραγωγική τους δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v