Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Στον αέρα» η ΑΜΚ και η ενδιάμεση χρηματοδότηση 

Αντιπαρατίθενται σήμερα τα μετοχικά μπλοκ της Reggeborgh Ιnvest και της Greenhill Investments Limited, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η προσέγγιση όλων των μετόχων για συμμετοχή στην ενδιάμεση χρηματοδότηση.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Στον αέρα» η ΑΜΚ και η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Χωρίς ξεκάθαρη ισορροπία δυνάμεων διενεργείται σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, η οποία έχει διπλό διακύβευμα. Από τη μια πλευρά, βαραίνει η έγκριση της προτεινόμενης ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, την οποία εισηγείται η σημερινή διοίκηση των μετόχων -διορισμένη από το μπλοκ της ολλανδικής Reggeborgh Invest- και από την άλλη, στέκεται το μπλοκ της Greenhill Investments Limited (των εφοπλιστών Δ. Μπάκου - Γ. Καϋμενάκη), που ως γνωστόν αντιτίθεται τόσο στη σημερινή διοίκηση όσο και στο ύψος της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου.

Η πιθανή αναβολή της Γ.Σ. λόγω μη επίτευξης απαρτίας εξαρτάται πλέον από τους «δορυφόρους» των δύο μετοχικών μπλοκ, καθώς πηγές της διοίκησης του ομίλου Eλλάκτωρ (Reggeborgh Invest) καλούν όλους τους μετόχους και διαβεβαιώνουν για την υποστήριξη της παρουσίας τους, ενώ και η πλευρά Greenhill Ιnvestments Limited επιβεβαίωσε με χρηματιστηριακή ανακοίνωση την εκπροσώπησή της.  Η δε διοίκηση του ομίλου Eλλάκτωρ έχει σε όλους τους τόνους δηλώσει πως η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων βαραίνει εκείνους που θα την προκαλέσουν, παραθέτοντας παραλλήλως τη δεινή οικονομική θέση της θυγατρικής Άκτωρ, που θα απορροφήσει και τον κύριο όγκο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της Eλλάκτωρ έχει επίσης ενημερώσει για την πρόθεση παροχής ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ, ως «γέφυρα» μέχρι την ολοκλήρωση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τόσο κατά την παρουσίαση της πρότασής της όσο και κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα εξόχως ζημιογόνα αποτελέσματα του ομίλου και ειδικότερα της θυγατρικής Άκτωρ.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Η έως πρότινος ενημέρωση έκανε λόγο για κάλυψη ομολογιακής έκδοσης από τη Reggeborgh Invest και τη δέσμευσή της για την κάλυψη των όποιων αδιάθετων ομολογιών από την ίδια (πέραν κάποιας περιορισμένης συμμετοχής από τον ανάδοχο της έκδοσης, εν προκειμένω τη Eurobank). 

Σύμφωνα ωστόσο με νεότερη ενημέρωση από πηγές προσκείμενες στον όμιλο Eλλάκτωρ, ο ανάδοχος της έκδοσης έχει ήδη προσεγγίσει τους υπόλοιπους μετόχους για την πιθανή συμμετοχή στην εν λόγω έκδοση, γεγονός που δημιουργεί ένα δευτερογενές «παζάρι» όσον αφορά τη χρηματοδοτική γέφυρα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πλευρά Greenhill Ιnvestments Limited διαπραγματεύεται την αλλαγή όρων της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης.

Σημειώνεται πάντως πως η χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης -πέραν του ποιος θα την παράσχει- εξαρτάται απολύτως από την έγκριση της προτεινόμενης αύξησης, καθώς με βάση την αρχιτεκτονική, το εν λόγω ομόλογο θα αποπληρωθεί από τα κεφάλαια της αύξησης.

Τέλος, σε περίπτωση αναβολής της σημερινής διαδικασίας, η νέα γενική συνέλευση των μετόχων θα πρέπει να οριστεί έως τις 22 Απριλίου. Στο ενδεχόμενο που δεν περάσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση θα πρέπει να επαναφέρει νέα πρόταση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v