Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Μάχη Davidson Kempner-Castlelake για τα δάνεια Λογοθέτη

Το προβάδισμα της DK μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών και η ρελάνς της Castlelake. Πήρε πρόσθετες προβλέψεις η Πειραιώς στο 4ο τρίμηνο του 2020. Ξενοδοχεία, οικόπεδα, αιολικά πάρκα και άδειες περιλαμβάνονται στις εξασφαλίσεις.

Πειραιώς: Μάχη Davidson Kempner-Castlelake για τα δάνεια Λογοθέτη

Μία εκ των Davidson Kempner (DK) και Castlelake θα αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς τις εναπομείνασες στον ισολογισμό της απαιτήσεις από δάνεια, που χορήγησε στο παρελθόν σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο private equity funds ήταν οι μοναδικοί επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για απαιτήσεις επί οφειλόμενου κεφαλαίου της τάξης των 400 με 450 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον ως την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η DK υπέβαλε την καλύτερη προσφορά, προσφέροντας τίμημα 78 εκατ. ευρώ, υπό την αίρεση, όμως, ότι θα συναινέσει στη συναλλαγή και η πλευρά του Γ. Λογοθέτη. Η δεσμευτική προσφορά της Castlelake ήταν ελαφρώς χαμηλότερη (σ.σ. πέριξ των 72 εκατ. ευρώ), τη βελτίωσε, όμως, εν συνεχεία.

Η κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς από την Castlelake ενδέχεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Πειραιώς, η οποία έχει εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Davidson Kempner.

Η τράπεζα σχημάτισε στο Δ' τρίμηνο του 2020 πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια Γ. Λογοθέτη, ικανοποιώντας τη σχετική εποπτική απαίτηση και σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενδεχόμενη μεταβίβαση ακόμη και στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ θα οδηγήσει στην εγγραφή μικρής ζημιάς.

Ταυτόχρονα, ενόψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, διευθετήθηκε το ανοικτό θέμα των μετοχών Πειραιώς Financial Holdings, που αποτελούσαν μέρος των εξασφαλίσεων για τα παραπάνω δάνεια. Έτσι, δεν υπάρχει, πλέον, πίεση για την τύχη του συγκεκριμένου asset.

Οι ενεχυριασμένες μετοχές Πειραιώς προήλθαν από τη συμμετοχή εταιρειών Γ. Λογοθέτη στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, το 2015, όπως αποκάλυψε το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο έχει διαβιβαστεί και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη αγόρασαν από την Πειραιώς μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, δάνεια σε ΑΠΕ και προσωπικά δάνεια πρώην στελεχών της Tράπεζας Πειραιώς, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο της Πειραιώς. Μετά το πόρισμα ακολούθησαν οι παραιτήσεις 10 στελεχών της Πειραιώς.

Τα προς πώληση δάνεια διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (αιολικά πάρκα σε λειτουργία 42 MW, φωτοβολταϊκά σε λειτουργία 25 MW, άδεια για αιολικό 14 MW, δύο ξενοδοχεία Grace και οικόπεδο στη Βούλα) καθώς και εταιρικές εγγυήσεις από την Arabella, εταιρεία συμμετοχών του Γ. Λογοθέτη, η οποία ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη Lomar Shipping.

Εφόσον πωληθούν τα δάνεια ονομαστικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς μηδενίζει το άνοιγμά της σε εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη, κλείνοντας τον επίμαχο φάκελο, που άνοιξε πριν την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v