Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατάει «γκάζι» στα έργα ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Παίρνει «σάρκα και οστά» η συμφωνία με την RWE για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος ως 2 GW. Εντός του Μαΐου η σύμβαση με τη Mytilineos για το mega φωτοβολταϊκό 200 MW στην Πτολεμαΐδα. Το πλάνο των έργων ως τα τέλη του 2022.

Πατάει «γκάζι» στα έργα ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

«Πατάει γκάζι» η ΔΕH ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ (ΔΕHΑΝ) για να αποκαταστήσει το χαμένο έδαφος στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η Σύμβαση για το mega φωτοβολταϊκό 200 MW στην Πτολεμαΐδα, ενώ μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να ιδρυθεί κοινή εταιρεία με την RWE Renewables, για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ μέχρι 2 GW.

Με την RWE η ΔΕHΑΝ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας τον Μάρτιο του 2020. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» με την υπό σύσταση κοινή εταιρεία και ήδη σε αυτή τη φάση καταρτίζονται τα τελικά κείμενα της συμφωνίας. Στο κοινό εταιρικό σχήμα η RWE Renewables θα έχει το 51% και η ΔEΗΑΝ το 49%. Στόχος είναι η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, χωρίς στα σχέδια των δύο εταιρειών να συμπεριλαμβάνονται τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Εξάλλου, το mega φωτοβολταϊκό 200 MW αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του cluster τριών φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 230 MW. Για τα 30 MW είχαν γίνει δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, 15+15 MW. Τα πρώτα 15 MW ολοκλήρωσε η ΜΕΤΚΑ και μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθεί και ο δεύτερος σταθμός των 15 MW από την ΤΕΡΝΑ. Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό των 200 MW κατακυρώθηκε στη Mytilineos, αντί 84 εκατ. ευρώ και η ηλέκτριση του έργου υπολογίζεται σε 16 μήνες από την έγκριση της Σύμβασης από τη Βουλή.

Η Σύμβαση με τη Mytilineos πρόκειται να υπογραφεί εντός του πρώτου 15νθήμερου του Μαΐου, για να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι εργασίες κατασκευής του.

Το cluster των 230 MW χαρακτηρίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEΗΑΝ Κωνσταντίνο Μαύρο ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Ο ίδιος επισήμανε ότι ειδικά το τελικό κόστος για το φωτοβολταϊκό των 200 MW αποτελεί την καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά.

Ως το καλοκαίρι, η ΔEΗΑΝ θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 250 MW ΑΠΕ σε λειτουργία, που θα ξεπεράσουν τα 500 MW μέχρι τα τέλη του 2022. Στόχος είναι η εταιρεία να διαθέτει στα τέλη του 2023 περί τα 1.500 MW σε ΑΠΕ. Παράλληλα, σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκονται έργα 7 GW, τα οποία, ωστόσο, δεν θα υλοποιηθούν όλα, αλλά θα γίνει επιλογή των καταλληλότερων.

Υπό κατασκευή, τέλος, είναι 250 MW, μεταξύ των οποίων το φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, για το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος μέσα στο καλοκαίρι, ανάμεσα στους οκτώ που υπέβαλαν προσφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v