Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις εξαγωγές τροφοδοτείται η ανάκαμψη της Motor Oil

Στο τραπέζι η έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, αλλά και η διανομή ενδιάμεσου μερίσματος, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Πώς κινείται η αγορά τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Από τις εξαγωγές τροφοδοτείται η ανάκαμψη της Motor Oil

Στην εξαγωγική δραστηριότητά της, κυρίως, βασίζει η Motor Oil τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών για το 2021. Η εσωτερική αγορά στο πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται ασθενής, αν και καταγράφεται ήδη βελτίωση στην κατανάλωση σε σχέση με το 2020, που σημαδεύτηκε από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με τους αναλυτές, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, οι όγκοι των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο παραμένουν χαμηλότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019, αλλά είναι πιο αυξημένοι από αυτούς του 2020, με μικρή ενίσχυση στα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά ανεπανάληπτη, χαιρόμαστε που την αφήσαμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατεθεί γενναιόδωρο ενδιάμεσο μέρισμα, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη του 6μήνου.

Το επενδυτικό πλάνο της Motοr Oil θα εξελιχθεί με βάση τον σχεδιασμό του, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr. Ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης του ομίλου της Motοr Oil είναι η παρουσία του στις ΑΠΕ. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά εν λειτουργία αιολικών πάρκων 220 MW και ενός ακόμη, 20 MW, που κατασκευάζεται, ο όμιλος έχει ξεπεράσει τον αρχικό στόχο του για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 300 MW.

Παράλληλα, ανοικτό αφήνεται το ενδεχόμενο να προστεθούν άλλα 650 MW, από νέες εξαγορές που αφορούν σε άδειες προς ανάπτυξη, ώστε ο όμιλος να δημιουργήσει σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ πλέον του 1 GW.

Για φέτος προβλέπεται να επενδυθούν περί τα 140 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων θα κατευθυνθεί για την εξαγορά νέων έργων και ένα μικρό μέρος για την ολοκλήρωση υφιστάμενων μονάδων.

Τα οικονομικά μεγέθη της Mοtor Oil αναμένεται να ενισχυθούν από τα περιθώρια διύλισης που αυξάνονται από τον Ιανουάριο, υπάρχουν κέρδη από τα αποθέματα, ενώ θα προστεθούν και 50 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ, καθώς είναι καλά πάγια με υψηλό αιολικό παράγοντα και ταρίφες. Επιπλέον, η κερδοφορία θα ενισχυθεί από το δεύτερο τρίμηνο και από το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας, όπου θα παράγεται και υδρογόνο που είναι ακριβό προϊόν.

Η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της σε διάφορες πηγές project financing και πιθανόν στην έκδοση Ευρωομόλογου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v