Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Η μεγάλη επιτυχία του πράσινου ομολόγου και οι επόμενες κινήσεις

Με υψηλή συμμετοχή ξένων επενδυτών και με ταχύτητα έκλεισε η διαδικασία και η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις στο επενδυτικό μέτωπο.

Mytilineos: Η μεγάλη επιτυχία του πράσινου ομολόγου και οι επόμενες κινήσεις

Η αξιοσημείωτη εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της Mytilineos και η συνακόλουθη κάλυψη σε χρόνο-εξπρές της πρώτης έκδοσης πράσινου ομολόγου συνιστούν τα κύρια στοιχεία της αποτίμησης της συγκεκριμένης κίνησης της εταιρείας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει σε λιγότερο από μία ημέρα.

Οι Έλληνες προηγούνται με 53% συμμετοχή και οι ξένοι με 47%.

Ένα σημαντικό μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων προορίζονται για την επέκταση της δραστηριότητας της Mytilineos στην πράσινη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενόψει των στόχων του 2030.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της έρχεται η ανάπτυξη ΑΠΕ, στόχος που θα υλοποιηθεί με όχημα την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Egnatia group. Πρόκειται συνολικά για 20 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 1,5 GW, τα οποία θα χτίσει η εισηγμένη εντός της επόμενης τριετίας στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Μαζί με τα ανάλογα έργα της Mytilineos στο εξωτερικό, το πορτφόλιο της σε ΑΠΕ υπολογίζεται να φθάσει τα 4 GW στα επόμενα χρόνια.

Αμέσως μετά η Mytilineos προτίθεται να δώσει έμφαση στην κυκλική οικονομία και ειδικότερα στην παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου. Ο στόχος αυτός θα εξυπηρετηθεί μέσω της ΕΠΑΛΜΕ, εταιρείας που εξαγόρασε πριν από μία διετία, ώστε το 26% του παραγόμενου αλουμινίου να προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο (scrup). Έτσι, θα επιτευχθεί αξιόλογη εξοικονόμηση ενέργειας στη μονάδα της, Αλουμίνιον της Ελλάδος, και μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή εντείνεται όλο και περισσότερο διεθνώς η τάση για παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου, με τη Mytilineos να ανταποκρίνεται άμεσα στα σήματα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v