Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες μετοχικές ισορροπίες στη ΜΕΒΓΑΛ μετά την αποχώρηση της CVC

Με 64,8% η Μαίρη Χατζάκου και 21,6% ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, μετά την αποχώρηση του CVC. Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προσδοκίες για αύξηση εσόδων και τα δάνεια.

Νέες μετοχικές ισορροπίες στη ΜΕΒΓΑΛ μετά την αποχώρηση της CVC

Ανακατατάξεις στο μετοχικό σχήμα της Μεβγάλ και επενδυτικές κινήσεις από το δίδυμο Δέλτα-Δωδώνη «ξεκλειδώνει» η μεταβίβαση του ποσοστού της Μεβγάλ που κατείχε η Δέλτα στην οικογένεια Χατζάκου.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε χθες και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Δέλτα, θυγατρικής της Vivartia, το τίμημα ανήλθε σε 25,863 εκατ. ευρώ.

Το προϊόν της πώλησης αναμένεται να επενδυθεί στο προσεχές διάστημα, εξυπηρετώντας τα σχέδια του CVC για ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών που ελέγχει, της Δέλτα, θυγατρικής της Vivartia και της Δωδώνη, σε συνέχεια εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της. Σχεδιάζονται επενδύσεις στη βάση της συμπληρωματικότητας των δύο εταιρειών.

Από την άλλη μεριά, η παραπάνω συναλλαγή δρομολογεί εξελίξεις στη Μεβγάλ, η διοίκηση της οποίας φέρεται ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η εταιρεία διατηρεί την τοπικότητα και την ελληνικότητά της. Πρακτικά ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στη μετοχική της σύνθεση ενός ισχυρού μετόχου, του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος μετά και την πώληση της Chipita στη Mondelez (deal αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ) ανοίγει ένα νέο επιχειρηματικό κύκλο. Διαθέτει δε ικανή ρευστότητα για να στηρίξει την επιχειρηματική οικογένεια Χατζάκου και να συνεισφέρει σε επενδύσεις και διεθνοποίηση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε υπογράψει συμφωνητικό με την κα Χατζάκου για την εξ ημισείας συμμετοχή στο μεταβιβαζόμενο μερίδιο της Μεβγάλ από τη Δέλτα. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τα ποσοστά στη νέα μετοχική σύνθεση της Μεβγάλ διαμορφώνονται ως εξής: η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου αυξάνει το ποσοστό της σε 64,8%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά το 21,6% και η οικογένεια της Δόμνας Συμεωνίδου Χατζάκου διατηρεί ποσοστό 13,6%. Οι μετοχικές αλλαγές αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπου επίκειται συμμετοχή του νέου μετόχου. Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. αναμένεται να αποφασιστεί στο προσεχές διάστημα, σηματοδοτώντας νέα σελίδα στην 71 ετών πορεία της Μεβγάλ.

Τα μεγέθη

Σήμερα η εταιρεία εξάγει σε 35 χώρες. Με τα προϊόντα της έχει παρουσία σε όλες τις κατηγορίες της γαλακτοβιομηχανίας -γάλα, γιαούρτι και τυροκομικά- ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο με περίπου 430 κωδικούς. Τα περισσότερα έσοδα φέρνει η κατηγορία γιαουρτιού, στην οποία έχει επενδύσει η Μεβγάλ τα τελευταία χρόνια ενώ αυτό το διάστημα επενδύει σε ανακατασκευή της τυροκομικής μονάδας.

Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, που εκτιμάται λίγο πάνω από 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, το 2019 εμφάνισε κύκλο εργασιών 113,667 εκατ. ευρώ με EBITDA 9,821 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους κέρδη 2,037 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των δανείων του ομίλου στο τέλος του 2019 ήταν 55,887 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 49,4 εκατ. ευρώ ομολογιακά. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την κάλυψη ομολογιακού δανείου στις 27/7/2017. Με βάση αυτό, δανειακές υποχρεώσεις 54,338 εκατ. ευρώ κατέστησαν μακροπρόθεσμες. Η διάρκεια του δανείου είναι δεκαετής και το ύψος του επιτοκίου ανάλογο του επιτευχθέντος EBIDTA.

Το πρόγραμμα αποπληρωμής του κεφαλαίου καθορίζεται βάσει των διαθέσιμων ταμειακών ροών για την εξυπηρέτηση του δανεισμού, βάσει IBR που διενεργεί ελεγκτική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με στοιχεία του ισολογισμού, η τελευταία δόση του δανείου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 50% του αρχικού ύψους του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v