Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της Τζιρακιάν

Ιδιαίτερα θετικά κύλησαν οι πρώτοι μήνες του έτους σε ότι αφορά την άνοδο πωλήσεων και κερδών. Πώς βλέπει η διοίκηση της εταιρείας να εξελίσσονται τα δεδομένα κατά το δεύτερο μισό του 2021 και κατά την επόμενη χρονιά.

Αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της Τζιρακιάν

Την ικανοποίησή της για την πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου, αλλά και τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για τις περαιτέρω προοπτικές της εταιρείας, εξέφρασε η διοίκηση της Σωληνουργεία Τζιρακιάν στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Τζιρακιάν αναφέρθηκε σε ένα πρώτο φετινό εξάμηνο που χαρακτηρίστηκε από διψήφιο ποσοστό αύξησης στον όγκο των πωλήσεων, από ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του κύκλου εργασιών (λόγω της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του χάλυβα), αλλά και από διευρυμένο μικτό περιθώριο κέρδους, καθώς η εισηγμένη διέθετε αποθέματα χαμηλού κόστους.

«Μιλάμε για μια πολύ σοβαρή κερδοφορία, τόσο σε λειτουργικό επίπεδο, όσο και σε καθαρό αποτέλεσμα (οι λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου θα δημοσιευθούν έως το τέλος του μήνα). Σε ότι αφορά τον όγκο των εργασιών μας, αναμφίβολα επηρεάστηκε από την ανοδική τάση που επικράτησε στην αγορά, ωστόσο νομίζουμε ότι καταφέραμε σε κάποιο βαθμό να αυξήσουμε το μερίδιό μας. Φέτος, διευρύναμε την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων μας, προσθέτοντας σ’ αυτή και τους μεταλλικούς δοκούς, προκειμένου να μετατραπούμε ουσιαστικά σε ένα one stop shop στον κλάδο μας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τι προσδοκά όμως η εταιρεία για το δεύτερο μισό του 2021; «Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον μας, αναμένουμε ένα ακόμη καλό εξάμηνο, αλλά όχι τόσο αποδοτικό σε σύγκριση με το πρώτο. Οι ρυθμοί βελτίωσης στο σύνολο της χρονιάς θα μετριαστούν. Ένας λόγος είναι ότι η τόσο έντονη αύξηση της τιμής του μετάλλου έχει αναβάλει κάποιες επενδυτικά σχέδια στην αγορά λόγω του ανοδικού τους κόστους. Επιπλέον, ουσιαστικό όγκο εργασιών από μεγάλα projects όπως το Ελληνικό, η εγχώρια αγορά τα αναμένει κυρίως από το 2022 και μετά. Επίσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο μειωμένα φαίνεται ότι θα είναι τα μικτά περιθώρια κέρδους, καθώς αφ’ ενός η τιμή του μετάλλου εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, αφ’ ετέρου το κόστος των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου έχει ανεβεί».

Γενικότερα, η διοίκηση της Τζιρακιάν δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη και για την πορεία του έτους 2022 τουλάχιστον σε ότι αφορά τον όγκο των πωλήσεών της.

«Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, ωστόσο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αγορά μας μπορεί να κινηθεί ανοδικά το 2022 τουλάχιστον σε επίπεδο όγκων, καθώς οι τιμές δεν μπορούν να προβλεφθούν. Προσδοκούμε καλά νέα από την οικοδομική δραστηριότητα και ελπίζουμε σε περισσότερες επενδύσεις από μεγάλα projects που φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν, ή/και από εκείνα που ήταν να αρχίσουν φέτος αλλά αναβλήθηκαν λόγω της μεγάλης ανόδου στην τιμή του μετάλλου» αναφέρθηκε.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εισηγμένη εταιρεία είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 7,836 εκατ. (έναντι 7,857 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2019) και καθαρά κέρδη 210 χιλ. ευρώ (έναντι ζημίας 1,289 εκατ. ευρώ). Τέλος, η εισηγμένη εταιρεία ολοκλήρωσε φέτος με επιτυχία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v