Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Τσαμάζ: Αύξηση επενδύσεων και αισιοδοξία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τον ΟΤΕ. Ο Μ. Τσαμάζ δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω της εμπειρίας του ομίλου σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μ. Τσαμάζ: Αύξηση επενδύσεων και αισιοδοξία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αύξηση των επενδύσεων για 5G, οπτικές ίνες και ψηφιακοποίηση το επόμενο διάστημα προανήγγειλε ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤE Μ. Τσαμάζ μιλώντας στο συνέδριο Infocom 2021 δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για την διεκδίκηση και την ανάληψη έργων του Ταμείου Ανάκαμψης,

«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Είναι σαφές ότι ο ΟΤΕ ηγείται των επενδύσεων, και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση. Θυμίζω ότι έχουμε επενδύσει 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία της κρίσης και 2 δισ. την τρέχουσα τετραετία. Αυτά τα ποσά έχουν εγκριθεί από τους μετόχους μας, και αναζητούμε τρόπους για να μπορέσουμε να τα αυξήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Όπως ανέφερε οι επενδύσεις αυτές αξιοποιούνται για τη βελτίωση υπηρεσιών, υποδομών, 5G και οπτικών ινών. «Και βέβαια, για την ψηφιοποίηση. Μην το ξεχνάμε ότι ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του από το 2016 και έχει προχωρήσει αρκετά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του COSMOTE app, που το χρησιμοποιούν πάνω από 3 εκατ. πελάτες για συμβόλαια, πληρωμές, εξυπηρέτηση, κ.λπ.» είπε ο κ. Τσαμάζ.

Όσον αφορά την κάλυψη δικτύων αναφέρθηκε τόσο στις επενδύσεις 5G, όσο και στις οπτικές ίνες τονίζοντας μεταξύ άλλων:

  • Σε ό,τι αφορά το 5G σε πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη έχει ήδη ξεπεράσει το 50%. Ειδικά σε Αθήνα, η κάλυψη του COSMOTE 5G έχει ήδη φθάσει στο 97% του πληθυσμού. Το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης, μέχρι το τέλος του 2021.
  • Ο όμιλος έχει ολοκληρώσει το πλάνο ανάπτυξης Fiber to the Cabinet (έχει φτιάξει περίπου 13.000 καμπίνες) και έχει περάσει στην επόμενη μέρα. Στην ανάπτυξη Fiber to the Home. 530.000-540.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις πανελλαδικά έχουν ήδη πρόσβαση σε FTTH. «Σκοπεύουμε να φτάσουμε τις 560.000 γραμμές μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 1 εκατ. στα τέλη του 2022» είπε ο κ. Τσαμάζ.

Μάλιστα αναφερόμενος στην ανάπτυξη των οπτικών ινών δεν δίστασε να δηλώσει την δυσαρέσκειά του για τα… εμπόδια του παρελθόντος. «Παρά τα εμπόδια που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, εμείς ξεκινήσαμε ήδη από το 2012 να περνάμε οπτικές ίνες και να αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας. Θυμίζω ότι δεν επέτρεπαν στον ΟΤΕ ούτε να κάνει πιλοτικά για VDSL», είπε με νόημα.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι, προς το παρόν, το ποσοστό των συνδρομητών που πάνε σε υψηλότερες ταχύτητες δεν είναι υψηλό. «Γίνονται προσπάθειες και από εμάς για την τόνωση της ζήτησης, και από το Υπουργείο με πρωτοβουλίες όπως το κουπόνι SuperFast BroadBad (SFBB) και το έργο οπτικής καλωδίωσης των κτιρίων, που θα βοηθήσει πολύ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΟΤΕ ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα σε μία πολυκατοικία μπορεί και να πάρει 2 μήνες και παραπάνω από την αίτηση μέχρι την τοποθέτηση της οπτικής ίνας. «Και όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα, βλέπουμε τη ζήτηση για γρήγορες ταχύτητες να αυξάνεται. Και θα αυξηθούν περισσότερο, όταν αυξηθούν και οι υπηρεσίες και εφαρμογές που δημιουργούν την ανάγκη διαδικτυακής συναλλαγής», υποστήριξε.

Αναφορικά με το δίκτυo FTTC-vectoring είπε ότι καλύπτει  περίπου 3,5 εκατ. συνδέσεις από τα οποία τα  2,6 εκατ. είναι του ΟΤE και από αυτά τα 1,2 εκατ. περίπου είναι πελάτες του ομίλου.

Η ρύθμιση

Αναφερόμενος στην ρύθμιση της αγοράς ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. «Μετά την άρση του μονοπωλίου μπήκαν στην αγορά πολλές εταιρείες, που ήταν, στην ουσία, γραφεία marketing, δεν είχαν λεφτά για επενδύσεις. Γι’ αυτό δεν έγιναν επενδύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: .«Η ρυθμιστική Αρχή με τεχνητούς τρόπους κρατούσε τις τιμές χονδρικής του ΟΤΕ πολύ χαμηλά, και τις λιανικές τιμές του ΟΤE πολύ υψηλά. Αυτό θέλει ο ανταγωνισμός. Όταν ο ΟΤE μετασχηματίστηκε και μείωσε τα κόστη, άλλαξαν τα πράγματα». 

Ταμείο Ανάκαμψης

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο κ. Τσαμάζ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ICT (information and communications technology) δεν είναι κάτι καινούργιο για τον ΟΤΕ: «Επενδύουμε σε αυτό εδώ και μία δεκαετία. Και τα έργα που έχουμε φέρει εις πέρας για μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό και τον Δημόσιο τομέα, μιλάνε από μόνα τους. Χτίσαμε τεράστια τεχνογνωσία σιγά σιγά. Επιλέγουμε τους καλύτερους συνεργάτες. Και βέβαια έχουμε μέσα στην εταιρεία ένα δυναμικό 250 ανθρώπων από διάφορους τομείς που δουλεύουν για το ICT». 

Μάλιστα είπε με νόημα: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος. Να σημειώσω ότι οι επενδυτές «αγοράζουν» την πρόβλεψη για το μέλλον. Αν έχεις αποδείξει ότι μπορείς να υλοποιήσεις αυτά που έχεις σχεδιάσει επί χάρτου, σε επιλέγουν». 

Ωστόσο τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο task: «Η ευθύνη είναι τεράστια απέναντι στον πελάτη, και στις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στους δικούς του πελάτες/κοινό».

Δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ηγεσία του υπουργείου τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ θα είναι δίπλα στον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιχειρείται. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν υπουργό και ένα επιτελείο που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού και το πού πρέπει να πάει η χώρα. Είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, και έτοιμοι να συνδράμουμε. Γιατί χωρίς ψηφιοποίηση, δεν πάμε πουθενά» κατέληξε.

Τέλος αναφερόμενος στην είσοδο της BC Partners στην ελληνική αγορά με την εξαγορά της Wind μετά την NOVA ο κ. Τζαμάζ τόνισε ότι: «Κάθε ευρώ που έρχεται στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτο, με χαροποιεί, είναι καλό για τη χώρα. Είναι σημαντικό οι παίκτες στην αγορά να είναι υγιείς, να κάνουν επενδύσεις. Είναι καλό για τη χώρα, τις ίδιες τις εταιρείες, τον ανταγωνισμό, αλλά και τους καταναλωτές, καθώς σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v