Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωχαρτική: Ανθεκτική κερδοφορία, με τζίρο 60 εκατ. ευρώ το 2021

Επανατοποθετείται με νέα επωνυμία. Μπροστά σε νέο κύκλο ανατιμήσεων από το 2022, λόγω των αυξήσεων στις τιμές χαρτιού και άλλων πρώτων υλών.

Ευρωχαρτική: Ανθεκτική κερδοφορία, με τζίρο 60 εκατ. ευρώ το 2021

Οι συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών (με ενδεικτική την αύξηση 30% στην τιμή του χαρτού από πέρυσι) οδηγούν σε αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής από το 2022 τη χαρτοβιομηχανία Ευρωχαρτική, η οποία προβλέπει παρ' όλα αυτά αύξηση τζίρου πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ φέτος.

Η εταιρεία, που επανατοποθετείται στην αγορά με νέα επωνυμία Endless EC, βασισμένη στη ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου της, το εμπορικό σήμα Endless, πριμοδοτεί τις πωλήσεις της με νέα προϊόντα. Ήδη εν μέσω πανδημίας ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με νέες σειρές όπως η Endless Earth στο κανάλι των supermarket αλλά και οι μάσκες προστασίας, με θετικά αποτελέσματα. Εκτιμά δε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού και της ho.re.ca, απ’ όπου αντλεί σχεδόν 50% του τζίρου της σε εποχή κανονικότητας, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά, καθιστώντας εφικτό τον στόχο τζίρου 60 εκατ. ευρώ.

Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η ελληνική χαρτοβιομηχανία θα ξεπεράσει αυτό το όριο έχοντας κλείσει το 2020 με πωλήσεις 57 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 4,3% ή 8,2%. Το 65% του τζίρου της Ευρωχαρτικής είναι χαρτικά είδη και το 35% απορρυπαντικά, τομέας που αναπτύσσεται με πλήθος νέων φορμουλών: μαλακτικών ρούχων, υγρών απορρυπαντικών με καινοτόμα τεχνολογία, υγρών πιάτων και νέας φόρμουλας χλωροκαθαριστικού.

Την περίοδο του lockdown η εταιρεία επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και ευελιξία και αντικατέστησε το κενό πωλήσεων που δημιουργήθηκε στην παραδοσιακή και προνομιακή αγορά της. Η ζήτηση από τα καταστήματα πώλησης χαρτικών ειδών αλλά και το κανάλι του supermarket αντιστάθμισαν τη ζήτηση από την κλειστή horeca. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να συγκρατήσει τις πωλήσεις του α’ τριμήνου του 2020 που είχαν το χαρακτηριστικό της υπερβολής από τη μεριά του καταναλωτικού κοινού, αλλά και να το διευρύνει. Χάρη στην πλήρη λειτουργικότητα των επενδύσεων ύψους 17 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκαν το 2020, η Ευρωχαρτική κατάφερε να ανταποκριθεί στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της αγοράς χωρίς να παρατηρηθούν ελλείψεις και καθυστερήσεις. Εξάλλου, με τις νέες επενδύσεις -επέκταση εγκαταστάσεων και μηχανολογικό εξοπλισμό στις υποδομές της στον Ασπρόπυργο- η παραγωγή αυξήθηκε κατά 50%.

Η δεύτερη γενιά των οικογενειών Τρακάκη και Χριστόπουλου, που πήρε τα ινία της εταιρείας το 2015, είχε κατά νου όχι να επιβιώσει στις κρίσεις που ακολούθησαν αλλά πώς θα πάει την εταιρεία πιο μπροστά, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Ευρωχαρτικής και πλέον Endless EC, στη χθεσινή εκδήλωση. Η Endless ΕC στοχεύει σε ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (pl) αλλά και στην ευρύτερη αγορά, που ειδικά στα χαρτικά ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ σε αξία και 170.000 τόνους σε όγκο.

Αναφορικά με τους δείκτες κερδοφορίας η Ευρωχαρτική το 2020 εμφάνισε EBITDA 4,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 107,4%, μικτά κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 23,5%, με σταθερά καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 46,53 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, ο συνολικός δανεισμός σε 29,26 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 λόγω της ενοικίασης του αποθηκευτικού χώρου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής (Θέση Ρυκιά).

Για το 2021 η διοίκηση της Endless EC θεωρεί ότι τα κέρδη θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020, πάρα το γεγονός ότι συντελείται μια έντονη και δυναμική αύξηση των πρώτων υλών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής των τελευταίων ετών για διακράτηση αρκετά μεγάλων ποσοτήτων αποθεμάτων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο σε απότομες μεταβολές τιμών και άλλους αστάθμητους παράγοντες. Παρότι η συνεχιζόμενη αύξηση των πρώτων υλών στο τέλος θα έχει ως συνέπεια την επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας, η διοίκηση, όπως σημειώνει, έχει τον χρόνο να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική και να την ανατάξει.

H εταιρεία απασχολεί περίπου 245 εργαζόμενους, αντλεί από εξαγωγές το 5% του τζίρου της κι έχει βλέψεις για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αν και η διοίκηση δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σχετική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v